Iszlám Állam - Terrorizmus miatt indult eljárás egy koszovói albán nő ellen

Terrorizmus, 2020.02.19

Terrorizmus és az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez való tartozás miatt indult eljárás szerdán egy koszovói albán nő ellen.

A pristinai ügyészség közleménye szerint a H.K. monogramot viselő nő 2014-ben hagyta el Koszovót, hogy csatlakozzon férjéhez, aki az Iszlám Állam soraiban harcolt Szíriában. Miután férjét megölték, a nő feleségül ment az IÁ egy másik harcosához, s a terrorszervezetben folytatott tevékenységéért havi fizetést kapott.

A pristinai ügyészség beszámolója szerint a nő rendszeresen és önként népszerűsítette az IÁ elképzeléseit, és a szervezet támadásairól is hírt adott.

A nőt terrorszervezetben létrehozásával és abban való tagsággal gyanúsítják. Tevékenységéért akár 15 évnyi börtönbüntetésre is ítélhető.

A koszovói parlament 2015-ben fogadta el a külföldi harcokban való részvételt tiltó törvényt. A jogszabály 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik külföldi katonai, félkatonai vagy rendőri egységekhez csatlakozva zsoldosként vesznek részt bármilyen összetűzésben Koszovó területén kívül. Emellett bünteti azokat is, akik a harcokban való részvételre buzdítanak vagy toboroznak másokat.

Hivatalos adatok szerint mintegy 300 koszovói vett részt a szíriai és iraki harcokban az utóbbi években, közülük körülbelül harmincan még mindig a harctereken vannak.

Az 1,8 milliós Koszovó lakosságának több mint 95 százaléka iszlám vallású, szélsőségesek azonban csak kis számban vannak jelen az országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!