Iszlám Állam - Washington a terrorellenes küzdelemben vállalt részvételének fokozására kérte Belgiumot

Külföld, 2019.07.19

Az Egyesült Államok felkérte Belgiumot, hogy katonák és harci eszközök további telepítésével "még hangsúlyosabban járuljon hozzá" az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Szíriában tevékenykedő csoportjainak felszámolásán fáradozó, 28 országot tömörítő nemzetközi koalíció munkájához - közölte a helyi sajtó pénteken.

Didier Reynders belga védelmi és külügyminiszter tájékoztatása szerint Belgium még március végén kapott levelet Patrick Shanahan korábbi megbízott amerikai védelmi minisztertől, hogy gyalogság, felderítő repülőgépek és bombázók telepítésével, valamint orvosi személyzettel növelje részvételét a koalíció munkájában.

A belga miniszter arra emlékeztetett, hogy országában a kormány és a parlament által kiadott iránymutatások szerint nem engedélyezett a gyalogság alkalmazása idegen területen. Erről parlamenti vita és jóváhagyás szükséges - mondta, és hozzátette: az Egyesült Államoknak adott válaszában Belgium a kérés megfontolását ígérte, hozzátéve, hogy minden katonai hozzájárulást politikai szinten jóvá kell hagyni.

A kormány 2016. májusi döntése értelmében hat F-16-os vadászbombázót vet be Belgium az Iszlám Állam ellen indított nemzetközi összefogás támogatására. A belga repülőgépek, korábban a terrorszervezet iraki célpontjait támadták, 2016. július elsejétől megindulhattak a terrorszervezet szíriai egységei ellen is. A belga kormány akkori nyilatkozata szerint az Iszlám Állam nem ismer határokat, tevékenységét több országban fejti ki, így a szíriai bevetés megalapozott és indokolt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!