Izrael jóváhagyta több mint kérezer új telepes lakás felépítését

Külföld, 2020.10.14

Az Öböl-menti államokkal kötött szeptember közepi megállapodások után egy hónappal Izrael jóváhagyta 2166 új telepes lakás felépítését az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában - jelentette a The Daily Star című libanoni hírportál az AFP hírügynökségre hivatkozva.

Az 1948-as, Izrael és Jordánia közötti fegyverszüneti vonalak keleti oldalán, az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában már nyolc hónapja, a koronavírus járvány megjelenése óta nem folytak újabb izraeli építkezések.

Az 1967 óta a nemzetközi jog szerint megszállt területeknek minősülő Ciszjordánia civil közigazgatását ellenőrző izraeli katonai hatóságok adtak engedélyt az újabb lakások felhúzására.

Izrael kevesebb mint egy hónappal ezelőtt állapodott meg amerikai közvetítéssel a kapcsolatok normalizálásáról az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel. Az egyezmény egyik feltétele Izrael Ciszjordániában eredetileg július 1-től tervezett annektálási terveinek befagyasztása volt.

Jeruzsálem legalábbis időleges lemondott fennhatósága kiterjesztéséről a telepesek lakta, az 1993-ban megkötött oslói egyezmény szerint "C" zónának nevezett területek esetében, noha a Donald Trump kezdeményezte új amerikai béketerv Izraelnek ígérte a ciszjordániai területek mintegy 30 százalékát, a tervben megjelölt térképek szerint elsősorban az eleve izraeli telepesek lakta részeket. A terv bírálói szerint azonban ez egyszer s mindenkorra megpecsételné a leendő palesztin állam sorsát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!