Izrael Legfelsőbb Bírósága jóváhagyta egy zsidó szervezet görög ortodox egyházzal kötött ingatlanügyleteit Jeruzsálem óvárosában

Külföld, 2022.06.09

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta egy zsidó ultraortodox szervezet görög ortodox egyházzal kötött ingatlanügyleteit Jeruzsálem óvárosában - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál csütörtökön.

Az Ateret Kohanim nevű vallásos szervezet a legfelsőbb bíróság csütörtöki, végső döntése szerint legálisan szerzett meg Jeruzsálem keleti részén, az óvárosban található három ingatlant a görög ortodox egyháztól 2004-ben.

Az 1970-es évek elején alapított szervezet a zsidó jelenlétet igyekszik bővíteni Kelet-Jeruzsálemben ingatlanok birtoklásával, elsősorban a muzulmán és a keresztény negyedben.

A közel két évtizede, titokban megkötött alkuban 99 évre szerezték meg három épület bérleti jogát a görög ortodox egyháztól. Övék lett a Jaffa kapu közelében található két legjelentősebb épület, a Petra és az Imperial szálloda, valamint egy harmadik ház a muzulmán negyedben. A házban jelenleg egy muszlim család él. A tranzakció kiváltotta a palesztinok haragját, és a következő évben I. Iréneusz pátriárka elbocsátásához is vezetett.

A görög ortodox egyház pert indított az Ateret Kohanim ellen, azt állítva, hogy az ingatlanokat illegálisan és az engedélye nélkül, megvesztegetéssel szerezte meg. A görög ortodox egyház ügyvédje, Aszaad Mazavi tisztességtelennek bélyegezte a csütörtöki bírósági határozatot, s nagyon szomorú napként jellemezte az ítélethirdetés napját.

"A szélsőségesek egy csoportjáról beszélünk, akik el akarják venni az ingatlanokat az egyházaktól, meg akarják változtatni az óváros jellegét, és be akarnak vonulni a keresztény területekre" - mondta Mazavi. "Sajnos, sikerrel járnak" - tette hozzá.

2005-ben az adásvétel napvilágra kerülésekor a görög ortodox egyházban példátlan vihar tört ki, amely az akkori pátriárka, Irineosz bukásához vezetett. Iréneusz azonban nem törődött bele az elbocsátásába, és azóta is a jeruzsálemi patriarchátus épületében tartózkodik.

Utóda, III. Teofil jogi csatát indított az Ateret Kohanim ellen, hogy megkísérelje felmondani a megállapodásokat. Az egyház ügyvédjei a bíróságon többek között azt állították, hogy ezek az ügyletek részei voltak a patriarchátust akkoriban átható korrupciónak, és hogy az eladásokért az Ateret Kohanim kenőpénzt fizetett a patriarchátus alkalmazottainak.

Vádjaikat azonban nem tudták kellőképpen bizonyítani, ezért a bíróság több szinten is elutasította, és jóváhagyta az ingatlanügyletet. A szálloda vezetése és a palesztin család védett bérlőknek számít, de a döntés után az Ateret Kohanim várhatóan eljárást indít kilakoltatásukért az ingatlanokból.

Jeruzsálemben a görög ortodox egyház a legnagyobb és a leggazdagabb, számos, évszázadok során szerzett ingatlannal rendelkezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!