Izraeli lap: több mint 30 miniszter lesz az új izraeli kormányban

Külföld, 2022.12.06

Harminckét miniszter lesz Benjámin Netanjahu kijelölt miniszterelnök leendő kormányában, melynek működéséhez rekordösszegre 1,3 milliárd sékelre (mintegy 150 milliárd forint) lesz szükség - jelentette a Kalkaliszt című izraeli gazdasági újság honlapja kedden.

A kormány méretét hivatalosan még nem határozták meg, de harminckét miniszter beiktatását, és három új minisztérium felállítását tervezi Benjámin Netanjahu az eddig megkötött koalíciós megállapodások alapján, és tizenöt-húsz új parlamenti képviselő kerül a kneszetbe a "norvég törvény" alapján, amely megengedi a miniszterré lett politikusok lemondását képviselői helyükről, hogy helyükre új tagokat delegálhassanak a pártok.

A pártokkal kötött egyezségek nyomán számos kormányzati egységet másik minisztériumba költöztetnek, s emellett emelkednek a hivatalok működési költségvetései. A becslések szerint a 32 miniszterből álló kormány felállításának költsége, a miniszterek, helyetteseik, a minisztériumi igazgatók és a tárcák dolgozóinak bérköltsége, a miniszterelnököt nem számítva a négyéves kormányzati időszakra körülbelül 1,3 milliárd sékelbe fog kerülni.

A leköszönő kormányban 28 miniszter, köztük a miniszterelnök és egy miniszterelnök-helyettes, valamint 6 miniszterhelyettes volt. A Kalkaliszt szerint az ő működési költségüknél mintegy 29 százalékkal többe kerül majd az új kormány.

Az eddigi pártközi megegyezések alapján a Zsidó Erő nevű jobboldali párt számára létrehozzák az örökség minisztériumát, amely a jeruzsálemi ügyek minisztériumából válik ki. Megszületik a periféria és lakónegyedek tárcája a keleti vallásosok Sasz pártjának, mely a Negev és Galilea minisztériumából válik külön, valamint önálló kulturális minisztériumot hoznak létre a kulturális és sportminisztérium szétválasztásával.

A Zsidó Erő élén álló Itamar Bengvír leendő nemzetbiztonsági miniszter tárcájának költségvetését jelentősen megemelik. A Jichák Vasszerlauf vezette új Negev- és Galilea-minisztérium évi 2 milliárd sékeles (mintegy 230 milliárd forint) költségvetést kap.

A szintén a Likudtól jobbra álló Noam pártot vezető Avi Maoz miniszterhelyettes az első két évre 150 millió sékeles (több mint 17 milliárd forint) keretből gazdálkodhat a zsidó identitás erősítését célzó tevékenysége során.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!