Izraeli-palesztin konfliktus - Az izraeli biztonságpolitikai kabinet megszavazta a tűzszünetet, pénteken várhatóan életbe lép

Külföld, 2021.05.20

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet megszavazta a palesztin Gázai övezet iszlamista szervezetei elleni Falak őrzője hadműveletet lezáró tűzszünet elfogadását - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtök este.

A biztonságpolitikai kabinet közel háromórás ülésének végén döntött a 11 napos, főként kölcsönös rakétaháborúból álló gázai hadművelet lezárásáról.

A palesztin övezetet uraló iszlamista Hamász szervezettől származó értesülések szerint pénteken életbe is lép a tűzszünet.

Az izraeli kormányra jelentős nemzetközi nyomás nehezedett annak érdekében, hogy elfogadja az egyiptomi közvetítők segítségével megszületett tűzszüneti megállapodást.

A ynet értesülése szerint a kabinet egyhangú szavazással egyezett bele tűzszünetbe, amely éjjel életbe lép. A megbeszélés során az összes szakmai és biztonsági testület a hadművelet befejezését és tűzszünet megkötését javasolta.

A biztonsági szakértők szerint a Hamász súlyos csapásokat szenvedett el, az izraeli hadsereg ellentámadása hatékony volt, s a hadművelet elrettentő hatással bírt az Izrael elleni esetleges jövendő támadásokkal szemben.

Csütörtök este a Gázai övezetből még több hullámban folytatták Izrael déli részének támadását rakétákkal. Izraelben attól tartanak, hogy a tűzszünet életbe lépéséig hátralévő órákban újabb rakétatámadásokat indítanak Gázából, s a tűzszünet bejelentése után a Gázai övezet szomszédságában már ismét megszólaltak a légvédelmi riasztások másfél órás szünet után.

A feltétel nélküli tűzszünet után, egy következő szakaszban az egyiptomi közvetítők megpróbálnak majd egyezségre jutni a Hamásszal, de az izraeli miniszterek szerint végül nem születik majd megállapodás, mert sem a Hamász nem fogja teljesíteni az izraeli feltételeket: a Hamász erősödésének megakadályozását és a fogolycsere egyezményt, sem Izrael nem szándékozik megadni a Hamász követeléseit Jeruzsálemben, az Al-Aksza mecset, és a Sejk Dzsarra lakónegyed kérdéseiben.

 Május 10. óta fokozódott az erőszak Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között. A felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, a támadásokban legalább 223 palesztin és 12 izraeli vesztette életét hivatalos adatok szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!