Izraeli-palesztin konfliktus - Szlovéniai muzulmánok egy csoportja elítélte a kormány Izraellel vállalt szolidaritását

Külföld, 2021.05.18

A Szlovéniai Iszlám Közösség nyílt levélben ítélte el a ljubljanai kormányt, amiért szolidaritást vállalva Izraellel, múlt pénteken kifüggesztette központi épületére az izraeli zászlót - írta a helyi sajtó.

A két szlovéniai iszlám szervezet közül a kisebbik kedden közzétett nyílt levelében úgy vélte: Ljubljana ezzel támogatja "a népirtás és az apartheid" (faji elkülönítés) izraeli politikáját.

Emlékeztették Janez Jansa miniszterelnököt, hogy a legújabb közel-keleti események azután harapóztak el, hogy az izraeli erők - a böjti hónap, a ramadán végén - megrohamozták az iszlám világ harmadik legszentebb helyét, a jeruzsálemi Templom-hegyen található al-Aksza mecsetet. A levélben megkérdezték a miniszterelnököt, mit érzett volna, ha a rendőrség betör egy székesegyházba, ahol családjával békésen részt vesz egy keresztény vallási szertartáson.

"Tényleg ilyen érzéketlen az áldozatokkal szemben, és nem érdekli, hogy mit érez 50 ezer szlovén muszlim?" - hangsúlyozták.

Salah Abdel-Shafi ljubljanai palesztin nagykövet is elítélte a szlovén kormány gesztusát a Dnevnik című szlovén napilapnak adott nyilatkozatában "egyoldalúnak, sőt a rasszista politika megjelenítésének" nevezve a lépést.

Eyal Sela, Izrael ljubljanai nagykövete ugyanakkor leszögezte, hogy Izraelnek ugyanúgy kötelessége megvédeni polgárait a terrortámadásoktól, mint bármely más országnak.

A gázai iszlamista szervezetek és Izrael közötti feszültség április közepén újult ki, egyebek között azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni otthonaikból palesztin családokat, akik tiltakoztak ez ellen. Fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök erőszakosan intézkedtek az al-Aksza mecsetnél tüntető palesztinokkal szemben.

A palesztinok lakta Gázai övezetet kormányzó Hamász szervezet múlt hétfőn rakétákkal kezdte támadni Izraelt, és ez váltotta ki az izraeli ellencsapásokat. Azóta a Hamász - amelyet számos ország terrorszervezetként tart számon - több mint kétezer rakétát lőtt ki a zsidó államra, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!