Izraeli telepeket látogatott meg Ciszjordániában és a Golán-fennsíkon az amerikai külügyminiszter

Külföld, 2020.11.19

Első alkalommal izraeli telepeket látogatott meg a palesztin Ciszjordániában amerikai külügyminiszter Mike Pompeo személyében - jelentette a helyi média csütörtökön.

Mike Pompeo izraeli útjának második napján, jeruzsálemi tárgyalásai után megtekintette a Rámalláh közelében, Jeruzsálemtől mintegy 15 kilométerre található, Piszgot nevű ciszjordániai pincészetet.

Ezzel a szimbolikus lépéssel amerikai külügyminiszter első ízben látogatott el egy izraeli telepre, az 1967-ben Jordániától elfoglalt területen létrehozott, Saár Binyamin nevű telepesfaluban található vállalkozáshoz.

A palesztinok széles körben elítélték az amerikai külügyminiszter vizitjét, mert úgy vélik, hogy ezzel az amerikai kormányzat jóváhagyja az izraeli jogsértést, ugyanis a nemzetközi jog nem engedélyezi megszállt területre civil lakosság telepítését, és ott gazdasági vállalkozások létrehozását.

Pompeo a főként palesztinok lakta Ciszjordániában szintén látogatást tervez a közszolgálati rádió jelentése szerint a Jerikó közelében található Kaszr-el-Jehudba, a Jordán folyónak ahhoz a partszakaszához, ahol a keresztény hagyomány szerint Keresztelő Szent János megkeresztelte Jézust.

Ez ugyanakkor az a hely is, ahol a zsidó hagyomány szerint az izraeli törzsek átkeltek honfoglalásuk idején a Jordánon, és ahonnan Illés próféta felment a mennybe. A partszakaszt az izraeli hadsereg néhány éve megtisztította a taposóaknáktól, és turisztikai látványossággá, nemzeti parkká alakították, amelyet elsősorban keresztények látogatnak.

Ciszjordánia után az 1967-ben Szíriától elfoglalt Golán-fennsíkra utazik helikopteren az amerikai külügyminiszter. Ez az első alkalom, hogy magas rangú amerikai tisztviselő felkeresi a stratégiai fennsíkot, mióta 2019 márciusában az amerikai kormány elismerte Izrael Golán-fennsík feletti szuverenitását.

A Golán-fennsíkon Pompeo Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter kíséretében a Bental-hegy kilátóját látogatja meg, ahonnan kiválóan látható a fennsík szíriai, keleti oldala, valamint a határ vonala, ahol 1973-ban, a jóm-kipúri háború idején különösen véres harcok folytak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!