Izraeli választások - Fokozott biztonsági előírásokkal készülnek a voksolásra

Külföld, 2022.10.31

A biztonsági készültség fokozásával, a palesztin területek lezárásával készülnek Izraelben a terrorhullám árnyékában a keddi parlamenti választásokra - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Az utóbbi hetek és napok palesztin terrortámadásai nyomán országszerte 18 ezer rendőr és 5 ezer biztonsági őr fogja felügyelni a választások napján a nyugalmat. Hétfő éjféltől kedd éjfélig zárlatot rendeltek el Ciszjordániában és a Gázai övezetben, csakis rendkívüli humanitárius indokkal léphetnek be a palesztinok Izrael területére.

A szavazás napján bevetésen részt vevő katonák számára már több szavazókörzetben megkezdődött a voksolás Izrael négy éven belüli ötödik parlamenti választásán.

A választás munkaszüneti nap Izraelben, s ilyenkor a voksolásra jogosult mintegy 6,8 millió állampolgár gyermekeivel elözönli a bevásárlóközpontokat, a vendéglőket és szórakozóhelyeket.

A rendőrség bejelentése szerint nem rendelkezik készülő terrortámadásról szóló konkrét figyelmeztetéssel, de általánosan magasabb készültséget rendeltek el a köztereken megjelenő tömegek miatt.

Mintegy 12 500 szavazókörzetet jelöltek ki a hatóságok keddre, általában iskolákban és művelődési intézményekben. A rendőrség a terrorelhárítás mellett a választások tisztaságát és a közrendet is biztosítja majd a szavazókörök bejáratánál.

A közvélemény-kutatások szerint továbbra is a Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök vezette Likud párt szerezheti meg a legtöbb mandátumot az izraeli parlamentben, a kneszetben, de nem világos, hogy sikerül-e többséget szereznie tisztán jobboldali-vallásos koalíciója számára.

A választások előtti utolsó felmérések 60:60-as patthelyzetet jelentettek a Netanjahut támogató, és a centrista Van jövő (Jes Atíd) pártot elnöklő Jaír Lapid vezetésével ellene induló pártok között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!