Izsák Balázs: Győztünk, de azok sem vesztesek, akik ellen pereskedtünk

Külföld, 2019.03.07

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés beterjesztői győztek az Európai Unió Bíróságának a csütörtökön kimondott ítélete által, de az Európai Bizottság, Románia és Szlovákia sem vesztett, akik ellen a kezdeményezők pereskedtek Luxembourgban.

Izsák Balázs Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón reagált az SZNT által javasolt polgári kezdeményezés brüsszeli elutasítását érvénytelenítő csütörtöki jogerős bírósági ítéletre. Úgy vélte: az SZNT polgári kezdeményezése egy olyan jó ügy, amely - ha győz - nincsenek vesztesei.

"Nyert az Európai Bizottság, mely hatékonyabbá teheti a kohéziós politikáját, nyert Románia (...) és nyert Szlovákia, hiszen, ha a nemzeti kisebbségek által tömbben lakott régiók Romániában és Szlovákiában is jól működnek, az pénzt hoz az országnak, attól jobban fog működni az ország" - vélekedett Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke hangsúlyozta: az ítélet kiemeli, hogy az Európai Bizottság tévesen alkalmazta az európai jogot, amikor megtagadta a kezdeményezés bejegyzését. Hozzátette: a bíróság semmire nem kötelezi ugyan az Európai Bizottságot, de ezek után a bizottság aligha teheti meg, hogy ne vegye nyilvántartásba a polgári kezdeményezést. Valószínűsítette, hogy erre még az előtt sor kerül, hogy a Jean Claude Juncker vezette testület átadná a hivatalt az európai parlamenti választások után felálló új bizottságnak. Ezt követően elkezdődhet az egymillió támogató aláírás összegyűjtése.

"Ha elkezdődik az aláírásgyűjtés, uniós szinten tudjuk folytatni azt a küzdelmet, amelyet Székelyföldért és a székelyekért indítottunk" - fogalmazott az SZNT elnöke.

Izsák Balázs megemlítette: az Európai Unió Tanácsának a soros román elnöksége azt választotta mottójának, hogy "a kohézió közös európai érték". Úgy vélte: Romániának tanulnia kell az ítéletből. "Amíg Székelyföld mesterséges elszegényítése tovább tart, ez a jelmondat nem hiteles" - fogalmazott az elnök.

Arra is kitért, hogy vasárnapra, a székely szabadság napjára ismét megemlékezni és demonstrálni hívják Marosvásárhelyre a székelyeket, és a tiltakozás petíciójában többek között azt kérik, hogy Románia tegye hitelessé a választott jelmondatát.

Az SZNT elnöke arról is beszámolt, hogy ezúttal a rendvédelmi hatóságokkal kiváló együttműködésben tudták előkészíteni a marosvásárhelyi megemlékezést és tiltakozó felvonulást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!