Járóka Lívia: az EP Észak-Macedónia uniós integrációjának egyik legelhivatottabb támogatója

Külföld, 2021.03.18

Az Európai Parlament Észak-Macedónia uniós integrációjának egyik legelhivatottabb támogatója - jelentette ki Járóka Lívia a Fidesz európai parlamenti képviselője az ország parlamentjének új tagjai számára szervezett videókonferencia keretében, amelyben a brüsszeli törvényhozó testület működését mutatta be.

Járóka nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az EP-képviselők folyamatosan napirenden tartják a csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdését, emlékeztetik a tagállamokat a kétoldalú viták mielőbbi rendezésére és a befagyasztott tárgyalások folytatására.

"Az EP számára elsődleges a párbeszéd fenntartása a balkáni partnerekkel" - erősítette meg a fideszes politikus.

A képviselő beszédében felhívta a macedón képviselők figyelmét, a romák helyzetére, mivel a koronavírus járvány növelte a szegénység és társadalmi kirekesztés kockázatát. Emlékeztetett arra, hogy a roma társadalommal, integrációjával kapcsolatos konkrét eredmények eléréséhez együttműködés szükséges.

Észak-Macedóniának 2005 óta az EU tagjelölt országa, az uniós tagállamok 2020 márciusában úgy döntöttek, hogy újrakezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások. Bulgária azonban tavaly novemberben nemzeti és identitásbeli problémákra hivatkozva megvétózta tárgyalások kezdetének időpontját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!