TV műsor

Járóka Lívia: felelősek vagyunk a roma közösségekért

Külföld, 2021.04.08

Felelősek vagyunk egymásért, felelősek vagyunk a roma közösségeinkért, ugyanis a koronavírus-járvány a roma közösségeket kiemelten sújtotta, és veszélybe sodorta sok cigány embertársunk boldogulását - jelentette ki Járóka Lívia fideszes EP-képviselő a romák nemzetközi napja alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.

Járóka Lívia arra emlékeztetett, hogy a 2020-as év a koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válság sújtotta világ szenvedéseiről és megpróbáltatásairól szólt.

"A romák nemzetközi napján értük, a bajbajutott és nehéz helyzetbe került roma barátainkért is szólunk, hiszen tudjuk: van remény, és véget ér a megpróbáltatás" - hangsúlyozta.

A képviselő kiemelte, az évforduló a jelenlegihez hasonlóan vészterhes időkben fontos üzenetet hordoz a cigányság számára. Kijelentette: "Új reményről szól ez a nap. Arról, hogy Európa és a világ roma közösségei újra nagyok és sikeresek lesznek."

A romák nemzetközi napját 1990 óta a romák első nemzetközi találkozójának emlékére tartják, amely 1971. április 7-e és április 12-e közt zajlott Chelsfieldben, az Egyesült Királyság fővárosa, London közelében.

Járóka Lívia ezzel összefüggésben közölte, 50 évvel ezelőtt a világ roma közösségei egymást testvérként fogadták el, a roma kifejezést, valamint a roma zászlót és himnuszt is ezen a napon fogadták el. Egy sokszínű roma identitás nemzetközi szinten is intézményesült és gazdagítja az óta is Európa és a világ társadalmainak értékeit - mondta.

"Ez a nap középpontba helyezi kultúránk csodálatos értékeit, nyelvi sokszínűségünket, történelmünket és mindazt az emberfeletti akaratot és kitartást, mely a roma embereket jellemzi" - tette hozzá a roma politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!