Járóka Lívia: új szintre léphetnek a romaintegrációs intézkedések az EP vonatkozó keretstratégiájának elfogadásával

Külföld, 2020.09.18

Tíz év munkája hozta meg gyümölcsét azzal, hogy az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadta a romák integrációjára vonatkozó keretstratégiáról szóló jelentést, ezzel a Magyarország által kezdeményezett romaintegrációs intézkedések új szintre léphetnek - közölte Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő pénteken.

A magyar képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: az elmúlt tíz év és a koronavírus-járvány okozta problémák még egyértelműbbé tették a romaintegrációs munka alapvető céljait, köztük az oktatás minőségének javítását és a munkalehetőségek megteremtését.

"A célok elérése nem etnikai kérdés, hanem minden tagállam társadalmi érdeke. A roma kérdés nem politikai csatározások színtere, hanem megfontolt és megalapozott szakpolitikai döntéseket kíván" - hangsúlyozta.

Tájékoztatása szerint az elfogadott, következő tíz év feladatait meghatározó uniós parlamenti dokumentum a jelenlegi intézményi és pénzügyi struktúra továbbfejlesztését javasolja. Megerősíti az ellenőrzési rendszert és a különböző szakpolitikai területek átfogó kezelését, szükség esetén szankciók bevezetését sürgeti, a balkáni államok felzárkóztatásának fontosságát hangsúlyozza, valamint konkrét vállalásokat fogalmaz meg egyebek mellett a romaintegráció területén.

Járóka Lívia az EP nyugat-balkáni kapcsolatokért felelős alelnökeként kiemelkedőnek nevezte, hogy a jelentés túlmutat az EU jelenlegi keretein és segítő kezet kíván nyújtani a nyugat-balkáni romák számára is. Véleménye szerint bizakodásra ad okot az Európai Bizottság és Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos ezen a területen mutatott elkötelezettsége.

A képviselő végezetül arra szólította fel az uniós tagországok kormányait, hogy az Európai Parlament iránymutatásai mentén dolgozzanak ki olyan stratégiát, amely biztosítja a megkülönböztetésmentes, teljes és boldog életet minden európai roma ember számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!