Jaroslaw Kaczynski tagja lesz az átalakított lengyel kormánynak

Külföld, 2020.09.30

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke a nemzetvédelmi, a bel- és az igazságügyi tárcát felügyelő kormányfőhelyettesként tagja lesz a lengyel kormánynak, amelynek új struktúráját és összetételét szerdán Mateusz Morawiecki kormányfő ismertette.

A változásoknak inkább strukturális, mint személyi jellegük van, mivel az átalakított kormány fő feladata az lesz, hogy rugalmasan reagáljon a koronavírus-járvány okozta gazdasági kihívásokra - hangsúlyozta Morawiecki.

Morawiecki emellett prioritásnak nevezte "a lengyel és az európai értékek védelmét".

Korábbi bejelentések szerint a kormány több reformját folytatja majd, köztük az igazságügyit. A PiS választási programjában szereplő bírósági reformot legutóbb az Európai Bizottság szerdán bemutatott jogállamisági jelentésében érte bírálat.

A szombaton a PiS és a két kisebb kormánypárt, a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés által többhetes egyeztetések után aláírt új, a 2015 óta kormányzó koalíciót megerősítő szerződés alapján történő kormányátalakítás nyomán az eddigi 20-ról 14-re csökken a minisztériumok száma.

Az eddig két-két minisztériumot irányító Egyetértésnek és Szolidáris Lengyelországnak a tárcák összevonása nyomán csak egy-egy miniszteri poszt jut.

A 71 éves Kaczynski a négy kormányfőhelyettes egyike lesz, a PiS vezető politikusainak korábbi közlése szerint a nemzetvédelmi, a bel- és az igazságügyi tárcát felügyeli majd. Az említett minisztériumok eddigi vezetői - Mariusz Blaszczak, Mariusz Kaminski, illetve Zbigniew Ziobro - továbbra is maradnak posztjaikon.

A PiS elnöke 2006-2007-ben miniszterelnök volt, de pártjának 2015-ös újbóli hatalomra kerülése óta nem töltött be semmilyen kormánytisztséget, hanem a párt stratégiai irányítására összpontosított, parlamenti képviselőként dolgozott.

Kaczynski jelenlétének a kormányban biztosan az lesz az eredménye, hogy az egész koalíció "még jobban dolgozik majd a program megvalósításán" - jelentette ki szerdai sajtóértekezletén Morawiecki.

Visszatér a Morawiecki-kabinetbe az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin, aki a nyár eleji, az elnökválasztás formája miatt kialakult kormánykoalíciós válság idején lemondott kormányfőhelyettesi posztjáról. Ugyanebben a minőségben Gowin most a munkaügyi tárcát is magában foglaló fejlesztési, munka- és technológiaügyi minisztérium élére kerül.

Összevonják a köz- és felsőoktatási tárcákat, a közös minisztériumot Przemyslaw Czarnek jogász, PiS-képviselő, volt lublini vajda fogja vezetni.

Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági minisztert Grzegorz Puda, az alapkezelő és regionális politikaügyi minisztérium eddigi államtitkára váltja fel. Puda nyújtotta be szeptember közepén a kormánypárt nevében az állatvédelmi törvénymódosítást: az ellenzéki képviselők támogatásával az alsóházban megszavazott jogszabályt több kormánykoalíciós képviselő - köztük Ardanowski - ellenezte. A kormánytáboron belül részben emiatt kialakult feszültséget a szombati koalíciós szerződés csillapította le.

A kormányátalakításra azt követően kerül sor, hogy a PiS államfőjelöltje, Andrzej Duda újbóli győzelmével júliusban lezárult a 2018 őszi helyhatósági választás óta tartó lengyelországi szavazási sorozat, így "kampánymentes" időszak várható a legközelebbi, három év múlva esedékes parlamenti választásig.

Andrzej Duda jövő héten iktatja be az új minisztereket. Az államfő nemrég a kül- és az egészségügyi tárcák élére már kinevezett új vezetőket, Zbigniew Raut és Adam Niedzielskit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!