Javult az üzleti hangulat Németországban januárban

Külföld, 2023.01.25

Januárban a várt mértékben erősödött az ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, javultak a kilátások, de némileg romlott az aktuális állapot megítélése a gazdasági szereplők körében.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) németországi üzleti hangulatindexe tavaly június óta legmagasabb szintre, 90,2 pontra erősödött januárban a decemberi 88,6 pontról. A mutató januárban már a negyedik egymást követő hónapban erősödött.

Az index összetevői közül a kilátások megítélése az elemzői várakozásoknál is jobbnak bizonyult, 86,4 pont lett a decemberi 83,2 pont után. Elemzők 85 pontot vártak. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató a decemberi 94,4 pontról 94,1 pontra gyengült januárban, az elemzői várakozások átlagában javuló adat, 95 pont szerepelt.

Az ifo szerint a német gazdaság valószínűleg elkerüli a recessziót, de az első negyedévben a hazai össztermék (GD) enyhén zsugorodhat majd. Enyhült az inflációs nyomás, 35,4 pontra csökkent az áremelést kívánó cégek aránya a decemberi 40,1 százalékról. Az Ifo szerint a vállalatok exportvárakozásai valamelyest felerősödtek, az óvatos derűlátás terjed.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!