Jelentősen csökkent a bejelentett vadkárok száma Hargita megyében

Külföld, 2021.02.10

Lényegesen kevesebb vadkárt jelentettek be 2020-ban a székelyföldi Hargita megyében, mint egy évvel korábban - közölte az Agerpres hírügynökség a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjére hivatkozva.

Domokos László elmondta: 2020-ban 248 esetben jelentettek be a hivatalnál vadállatok által okozott károkat, míg egy évvel korábban 398 esetet jegyeztek. A szakember szerint a legtöbb bejelentés (223) a medvék által okozott károkra vonatkozott, 17 esetben szarvasok vagy vaddisznók, hét esetben farkasok, egy alkalommal pedig hódok okoztak károkat.

A bejelentett esetek többségében (191) háziállatokat: marhákat, lovakat, szamarakat, juhokat, kecskéket vagy tyúkokat pusztítottak el a medvék. Arra is volt példa azonban hogy méhkaptárok, gyümölcsfák vagy a krumpli- és kukoricatermés esett a vadállatok áldozatául.

Domokos László megjegyezte: a hódok a villanyvezetékben tettek kárt, amikor kidöntöttek egy fát a Kászon-patak völgyében. A szakember elmondta: az ősz közepe óta nem jelentettek be újabb vadkárokat Hargita megyében.

A Székelyhon.ro portálnak adott interjúban Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmondta: hivatali elődei számára a vadkárok megtérítése a kifizetési lista végén szerepelt, és ezen változtatni kíván. A miniszter szerint a román állam 2018-ban és 2019-ben egyáltalán nem, 2020-ban pedig csak részben térítette meg a bejelentett vadkárokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!