Jelentősen javultak a német feldolgozóipar exportvárakozásai

Külföld, 2020.06.25

Példa nélkül álló mértékben javult júniusban a német feldolgozóipar exportvárakozásait tükröző hangulatindex a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérésében.

A mutató az ifo csütörtöki tájékoztatása szerint mínusz 2,3 pontra emelkedett júniusban a májusi mínusz 26,7 pontról. A havi emelkedés mértéke példa nélkül áll a mutató történetében.

Áprilisban még mínusz 50,7 ponton állt az index.

Az exportvárakozások leginkább az autóiparban és a gyógyszeriparban javultak a következő három hónapra vonatkozóan. A többi feldolgozóipari ágazatban még nem táplálnak hasonlóan optimista várakozásokat a vállalatok, de már bizakodóbban tekintenek a jövő elé, mint az elmúlt hónapban. A vegyiparban változatlan exportvolumenre számítanak a vállalatok, a villamosipari és gépgyártásban pedig alacsonyabbra.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) havi rendszerességgel végzi el felmérését mintegy 2300 gazdasági szereplő körében a következő három hónapra vonatkozó várakozásaikról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!