Jelentősen romlottak júliusban a német vegyipar üzleti kilátásai

Külföld, 2022.07.07

Júniusban jelentősen romlott a német vegyipari cégek körében az üzleti kilátások megítélése a gázellátási bizonytalanságok miatt a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének csütörtökön publikált felmérése alapján.

Az üzleti kilátások megítélését számszerűsítő mutatószám értéke mínusz 40,3 pontra csökkent júniusban a májusi mínusz 27,2 pont után. "Nagy a bizonytalanság egy orosz gázembargóval és annak a vegyiparra gyakorolt következményeivel kapcsolatban" - mondja Anna Wolf, az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) vegyipari szakértője.

A vegyipari vállalatok arra számítanak, hogy a következő hónapokban vissza kell fogni a termelésüket. A termelési mutató így mínusz 14,8 pontra csökkent a májusi plusz 11,2 pontról. Emellett a cégek áremelést is terveznek, annak ellenére, hogy az inflációs mutató 60,7 pontra csökkent a májusi 67,8 pontról.

"A vegyipari cégek köztes termékekkel való jelenlegi ellátási nehézségei alig enyhültek" - mondta Wolf. A vállalatok 57,5 százaléka számolt be hiányról, szemben a májusi 58,7 százalékkal. A rekord 2021 decemberében volt, amikor a vegyipari vállalatok 73,0 százaléka jelentett ellátási nehézségeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!