Jemeni polgárháború - Francia katonai hírszerzés: bevetnek francia fegyvereket a konfliktusban

Külföld, 2019.04.15

A francia katonai hírszerzés szerint bevetnek francia fegyvereket a jemeni konfliktusban, ellentétben azzal, amit a francia kormány állít - derült ki hétfőn a Disclose elnevezésű új francia tényfeltáró hírportálon közzétett dokumentumból.

Jóllehet a francia kormány nem cáfolta a hírszerzési jegyzék létét, továbbra is azt állítja, hogy a Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek által vásárolt francia fegyvereket kizárólag védelemre használják, nem pedig a 2015 óta legalább 10 ezer áldozatot követelő és milliókat éhínségbe taszító jemeni konfliktus frontvonalában.

A francia katonai hírszerzésnek a francia kormány számára 2018 októberben készített feljegyzésében viszont az olvasható, hogy Rijád és Abu-Dzabi is bevetett francia fegyvereket az Irán által támogatott húszi lázadók ellen Jemen területén.

Franciaországban számos jogvédő szervezet rendszeresen elítéli a francia fegyverszállításokat a konfliktusban résztvevő feleknek, miután azokat megítélésük szerint bevethetik a polgári lakosság ellen.

A közzétett jegyzék szerint "a francia Nexter vállalat által gyártott és a szaúdi-jemeni határszakaszon bevetett 48 Caesar típusú önjáró löveg segíti a kormánypárti erőket, a szaúdi haderőknek köszönhetően, Jemen területének visszafoglalásában". A katonai hírszerzés térképe szerint a bombázások által fenyegetett lakosság, mintegy 436 370 ember, potenciális ki van téve a légicsapásoknak, amelyekhez a francia lövegeket is használják.

A feljegyzés szerint a Leclerc francia harckocsikat Jemen területén védelmi célokra vetik be, a Disclose viszont az amerikai Acled nem kormányzati szervre hivatkozva azt írta, hogy a francia harckocsik jelen voltak a déli Hudajda város ostromakor, amelyben 55 civil vesztette életét.

A hírszerzési dokumentum szerint Mirage 2000-9-es típusú francia bombázókat biztosan bevetnek Jemenben, és lehetséges, hogy Damocles lézeres célmegjelölő konténert is használnak.

A tengeren pedig két francia gyártású hadihajó is részt vesz a tengeri blokádban, amely akadályozza a lakosság megfelelő ellátását, valamint az egyik francia hadihajó a szárazföldi műveletek támogatásához is hozzájárul a hírszerzési jegyzék szerint.

A tényfeltáró portálnak írt válaszában a francia miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy "tudomásunk szerint a koalíció tagjai rendelkezésére álló francia fegyvereket alapvetően védelmi pozíciókban használják, jemeni területen kívül vagy a koalíció akcióiban, de nem a frontvonalban".

"Nincs a jemeni harctéren a fegyvereink okozta civil áldozatokról tudomásunk" - hangsúlyozta a francia kormány.

Francia baloldali politikusok átláthatóságra szólították fel a kormányt.

"Hazudott volna a miniszter?" - írta a Twiterren Alexis Corbiere, a radikális baloldali Lázadó Franciaország képviselője.

"Lelepleződött az állami hazugság. Franciaország tettestárs Szaúd-Arábia piszkos háborújában Jemenben. Elég volt a fegyvereladásból, ahogy Németország teszi" - írta a Twitteren Julien Bayou, a Zöldek európai parlamenti képviselője.

"A kormány többé nem tagadhatja, hogy kockáztatja a háborús bűntettben való bűnrészességet" - írta Bénédicte Jeannerod, a Human Rights Watch jogvédő szervezet franciaországi vezetője, felszólítva Párizst arra, hogy állítsa le a fegyverszállításokat Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!