Jeruzsálem státusza - Török külügyminiszter: Ankara elítéli Trump bejelentését

Külföld, 2017.12.06

Törökország aggodalommal fogadja és elítéli Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését, amely értelmében az Egyesült Államok Izrael fővárosának Jeruzsálemet ismeri el és tel-avivi nagykövetségét is oda költözteti át - írta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán a Twitteren.

Cavusoglu bejegyzésében Trump lépését felelőtlennek minősítette.

Egyúttal hangsúlyozta: "a döntés a nemzetközi jog és a vonatkozó ENSZ-határozatok nyílt megsértése".

A török külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy - "miként arra korábban több ENSZ-határozat rámutatott" - a palesztinok ügyének megoldása csak egy olyan független és szuverén palesztin állam kialakítása révén lehetséges, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem. A tárca nyomatékosította: elfogadhatatlan, hogy az Amerikai Egyesült Államok, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, figyelmen kívül hagyja ezt. Hozzátették: "a palesztinok függetlenné válása történelmi, lelkiismereti és emberi kötelezettség". "A szerdai döntés a béke alapja teljes elpusztításának kockázatát hordozza magában" - fogalmazott a közlemény.

A török külügyminisztérium egyúttal arra szólította fel az amerikai vezetést, hogy vizsgálja felül "a rendkívül negatív következményekkel járó döntést" és tartózkodjon az olyan "meggondolatlan" lépésektől, amelyek Jeruzsálem multikulturális identitásának és történelmi státuszának kárt okoznak.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szintén a Twitteren reagált Trump szerdai bejelentésre és jogtalannak nevezte azt. "Az egész világnak el kell utasítania a döntést és a palesztin nép oldalán kell állást foglalnia" - hangoztatta.

Kalin egy, a nap folyamán korábban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: Isztambulban ülésezik jövő szerdán az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC), mivel Ankara szorgalmazza, hogy a muzulmán országok közösen lépjenek fel Jeruzsálem státuszának ügyében.

Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!