TV műsor

Jeruzsálem státusza - Török külügyminiszter: "súlyos hiba" lenne az amerikai nagykövetség átköltöztetése

Külföld, 2017.12.06

"Súlyos hiba" lenne átköltöztetni az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Brüsszelben, hozzátéve, hogy erre korábban amerikai kollégáját, Rex Tillersont is figyelmeztette.

"Káoszt és instabilitást" fog teremteni, ha Donald Trump amerikai elnök elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának - hangoztatta a török diplomácia vezetője a NATO kedden kezdődött kétnapos külügyminiszteri találkozójának zárónapján.

"Az egész világ ellenzi ezt a lépést" - fogalmazott Cavusoglu, kiemelve, hogy a Tillersonnal folytatott szerdai kétoldalú tárgyalásán ismét fel fogja hozni az ügyet.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden arról számolt be, hogy országa megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha Trump Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosának.

Amerikai kormányzati források szerint Donald Trump szerdán várhatóan bejelenti, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és közli, hogy utasította külügyminisztériumát: kezdje el kidolgozni a jelenleg Tel-Avivban működő amerikai nagykövetség átköltöztetésének tervét.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!