Joe Biden elítélte az egyes városokban dúló erőszakot, és Donald Trumpot okolta érte

Külföld, 2020.08.31

Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje elítélte az egyes amerikai városokban dúló erőszakot, és Donald Trump elnököt okolta érte hétfőn, a pennsylvaniai Pittsburghben mondott beszédében.

Az elnökjelölt leszögezte: a fosztogatás és gyújtogatás "nem tüntetés, hanem simán és egyszerűen csak törvénytelenség". Hozzáfűzte, hogy aki ilyesmit követ el, azt felelősségre kell vonni.

Hangsúlyozta, hogy az erőszak nem változást hoz el, csupán pusztít, s minden szempontból kártékony, nincs köze az egykori polgárjogi mozgalmakhoz, sőt kifejezett szakítást jelent a polgárjogi vezetők - köztük Martin Luther King vagy a nemrégiben elhunyt John Lewis - politikájával, ezért véget kell ennek vetni. "Ez elválaszt, és nem egyesít bennünket" - fogalmazott. "Nem szabad gyújtogatnunk, építkeznünk kell" - hangoztatta.

Biden Donald Trumpot, az újraválasztásáért induló jelenlegi elnököt vélte az egyes városokban elharapódzó erőszak hátterében. Mint fogalmazott: az erőszak "Donald Trump Amerikájában" történik, s az elnök képtelen megbirkózni vele, mert - szerinte - éveken keresztül ő szította. Álláspontja szerint az elnök "képtelen" igazat mondani, szembenézni a tényekkel, és összefogni a nemzetet. "Szítja az erőszakot a városainkban" - állította, hozzátéve, hogy Trump ahelyett hogy megvédené az országot, a gazdasággal és a koronavírus-járvánnyal foglalkozna, a káosznak és az erőszaknak "szurkol".

Megjegyezte: több rendőr halt meg a koronavírus okozta Covid-19-ben és szövődményeiben, mint a tüntetőkkel történt összecsapásokban.

"Elhiszi azt valaki, hogy nagyobb rend lesz az országban, ha Donald Trumpot újraválasztják?" - fogalmazta kérdésbe az álláspontját a demokrata elnökjelölt.

Biden magát a békés tüntetők szószólójaként tüntette fel, aki képes lenne tárgyalóasztalhoz ültetni a rendőri erőszak ellen tiltakozókat a helyi választott tisztségviselőkkel és a rendfenntartók képviselőivel. Elnökké választása esetére megbékélést ígért.

Az elnökjelölt pittsburghi megjelenésével kapcsolatban megjegyezték: ez várhatóan változást jelez Biden eddigi kampánystratégiájában, ugyanis eddig szinte kizárólag a háza alagsorában berendezett stúdióból kommunikált a választóival. Pittsburghben Biden azt is bejelentette, hogy kampánykörútra indul az úgynevezett csatatér-államokba, vagyis azokba a tagállamokba, ahol általában ingadozó a választói hangulat, s az emberek nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksolnak.

Biden pittsburghi beszédével szinte csaknem egy időben tartott sajtókonferenciát a Fehér Ház szóvivője, Kayleigh McEnany, aki a többi között felsorolta azokat a városokat - Washingtont, New Yorkot, Seattle-t, Portlandet, Minneapolist, Kenochát -, ahol az erőszakba torkolló tüntetések folynak, s leszögezte, hogy valamennyi települést demokrata párti politikusok irányítják. "E városok mindegyikében megtapasztalták az anarchiát, az erőszakot és a rombolást nemrégiben" - szögezte le McEnany.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!