Johnson: brit letelepedési engedélyt és később állampolgárságot is kaphatnak a hongkongiak a kínai nemzetbiztonsági törvény érvényesítése esetén

Külföld, 2020.06.03

Tartós nagy-britanniai letelepedést és később akár brit állampolgárságot is kaphatna több millió erre jogosult hongkongi, ha Kína érvényesíti a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt - írta szerdán megjelent cikkében Boris Johnson brit miniszterelnök.

A múlt hónapban elfogadott törvény, amelyet Peking szeptembertől léptetne hatályba, tiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket. Nagy-Britannia az Egyesült Államokkal, Kanadával és Ausztráliával együtt a minap közös közleményben azzal vádolta Kínát, hogy a jogszabály elfogadásával megsértette nemzetközi kötelezettségeit.

Johnson a The Times című konzervatív brit napilap szerdai kiadásában megjelent cikkében azt írta: Hongkongban - amely 1997-ig brit koronagyarmat volt - jelenleg 350 ezer körüli azoknak a száma, akiknek úgynevezett brit tengerentúli útlevelük van, és további 2,5 millió hongkongi jogosult ennek az útlevéltípusnak a megszerzésére.

A brit tengerentúli útlevél birtokosai a jelenlegi szabályok alapján jogosultak brit konzuli segítség és védelem kérvényezésére Nagy-Britannia diplomáciai képviseletein. Nincs ugyanakkor automatikus jogosultságuk tartós nagy-britanniai letelepedésre és munkavállalásra, vízum nélkül hat hónapig tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban és az Európai Unió nem tekinti őket brit állampolgároknak.

Szerdai cikkében azonban brit kormányfő kilátásba helyezte, hogy ha Kína érvényesíti a nemzetbiztonsági törvényt, a brit kormány a bevándorlási szabályozás módosításával lehetővé teszi a brit tengerentúli útlevél hongkongi birtokosainak, hogy 12 hónapi, folyamatosan megújítható időszakokra Nagy-Britanniába költözzenek és munkavállalási jogosultságot kapjanak.

Boris Johnson megfogalmazása szerint mindez elindíthatja az érintetteket a brit állampolgárság megszerzése felé.

Johnson szerint ez lenne a brit vízumrendszer egyik legnagyobb mértékű átalakítása Nagy-Britannia egész eddigi történetében, de a brit kormány szükség esetén ezt a lépést készséggel megteszi.

Hongkongban sokan félnek attól, hogy életformájuk - amelynek megőrzésére Kína ígéretet tett - veszélybe kerülhet. Ha Peking cselekedetei alátámasztják ezeket a félelmeket, Nagy-Britannia ezt nem tudná jó lelkiismerettel elintézni egy puszta vállrándítással, hanem eleget tenne kötelezettségeinek és alternatív megoldással állna elő - írta a brit miniszterelnök.

Johnson közölte: reméli, hogy nem ez lesz az ügy végkifejlete. Nagy-Britannia legfőbb vágya, hogy Hongkong sikeresen élhessen az "egy ország, két rendszer" elve alapján, és bízik abban, hogy Kína is ugyanezt szeretné - áll a brit kormányfő szerdai cikkében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!