Josep Borrell: a civil társadalomnak szerepet kell játszania a jövő alakításában

Külföld, 2024.02.27

A civil társadalomnak, beleértve a fiatalokat is, jelentős szerepet kell játszania a jövő alakításában, a fenntartható fejlődési célok előmozdítása és az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a civil szervezetek világnapján.

Josep Borrell kedden közreadott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a civil szervezetek egyre korlátozottabb és ellenségesebb környezetben dolgoznak a világ számos részén.

A civil szervezetek munkatársait, az emberi jogok védelmezőit és az újságírókat egyre gyakrabban fenyegetik és támadják, gyakran büntetlenül. A civil szervezeteket és munkájukat gyakran bélyegzik meg külföldi ügynökökre vonatkozó törvények vagy más jogalkotási és közigazgatási intézkedések révén, amelyek akadályozzák jogszerű tevékenységüket. A békés tüntetőkkel szembeni túlzott erőszak akadályozza a demokratikus részvételt - emelte ki.

A főképviselő hangsúlyozta: a civil társadalom kulcsfontosságú szerepe, hogy felszólaljon a legkiszolgáltatottabbak nevében, hozzájárulva a szilárd demokráciákhoz és az elszámoltatható kormányzáshoz. "Létfontosságú, hogy világszerte biztonságos és nyitott teret biztosítsunk a civil társadalom számára" - tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!