Jövőre is megmarad, de már nem nő Romániában a differenciált minimálbér a felsőfokú végzettségűek számára

Külföld, 2019.12.13

Mintegy hét százalékkal növelik jövőre a bruttó minimálbért Romániában, és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára tavaly bevezetett differenciált minimálbér is megmarad, de ennek értékét már nem emelik - döntött pénteki esti ülésén a román kormány.

A kormányhatározat szerint jövő évtől kezdődően a jelenlegi 2080 lejről (143 083 forint) 2230 lejre - növelik a bruttó minimálbért valamennyi teljes munkaidőben dolgozó (havi 167 órás átlagos munkaidőre alkalmazott) munkavállaló számára, ami 14,04 lejes órabért jelent.

Romániában 2018-tól kezdődően a társadalombiztosítási járulékok fizetése áthárult az alkalmazottakra, így a 2230 lejes bruttó minimálbér 1346 lejes (92 300 forint) nettó fizetést eredményez és 2280 lejes költséget jelent a munkáltató számára.

A felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben alkalmazott és az illető munkakörben legalább egy éve teljes munkaidőben dolgozó munkavállalóknak továbbra sem lehet 2350 lejnél kisebb a bruttó bére, ami 1413 lejes nettó fizetést eredményez és 2403 lejbe kerül a munkáltatónak.

A másfél hónapja kormányra lépett jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy évvel korábban még élesen bírálta az előző szociáldemokrata kormányt, amiért differenciált minimálbért vezetett be. Ludovic Orban jelenlegi miniszterelnök, a PNL elnökeként akkor kifejtette: a minimálbért szerinte nem a kormánynak kellene meghatároznia, politikai megfontolások alapján, hanem tárgyilagos gazdasági mutatókhoz - például az ágazati termelékenységhez - kellene kötni.

Bukaresti elemzők szerint a PNL nem tett le korábbi terveiről, de azért hagyta meg a differenciál minimálbért, mert nem volt már lehetősége idejében megváltoztatni a minimálbér meghatározásának jogszabályi keretét.

A munkaügyi miniszter péntek este azt mondta: a kormány mind a szakszervezetekkel, mind a munkáltatókkal egyeztetett és a minimálbér növelésének 7,2 százalékos mértéke az inflációt, és a termelékenység növekedésének arányát tükrözi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!