Júliusban várakozáson alul teljesített az euróövezeti termelőipar

Külföld, 2022.09.14

Júliusban messze elmaradt a várakozásoktól az euróövezeti ipari termelés az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése alapján. Az ipari termelés éves bázison a várt növekedés helyett csökkent, havi bázison pedig a vártnál nagyobb mértékben esett vissza.

Az euróövezet ipari termelése júliusban 2,3 százalékkal csökkent az előző havihoz képest a júniusi 1,1 százalékos növekedés után. Az EU ipari termelése júliusban havi bázison 1,6 százalékkal csökkent a júniusi 1,0 százalékos növekedés után.

A júliusi az euróövezeti ipari termelés legnagyobb visszaesése 2021 augusztusa óta, jelentősen meghaladva az 1,0 százalékos csökkenésre vonatkozó piaci várakozásoknak. A júniusi adatot az Eurostat 0,7 százalékos növekedésről módosította 1,1 százalékos növekedésre.

A beruházási javak termelése 4,2 százalékkal csökkent a júniusi 3,1 százalékos növekedéssel szemben. A félkész termékek termelése 0,8 százalékkal csökkent a júniusi 0,1 százalékos csökkenés után. A tartós fogyasztási javak termelése 1,6 százalékkal csökkent júliusban havi bázison az előző havi 1,2 százalékos csökkenés után.

Eközben az energiahordozók termelésének növekedési üteme 0,4 százalékra mérséklődött a júniusi 1,1 százalékról. A nem tartós fogyasztási cikkek termelése 1,2 százalékkal nőtt júliusban, míg júniusban 4,4 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

Az euróövezet legnagyobb nemzetgazdaságai közül Németországban 0,7 százalékkal csökkent, Franciaországban 1,5 százalékkal csökkent, Spanyolországban 1 százalékkal csökkent, Olaszországban viszont 0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés havi bázison.

Azon tagállamok közül, amelyekről rendelkezésre állnak adatok, a legnagyobb havi csökkenést Írországban regisztrálták júliusban, 18,9 százalékost. Észtországban 7,4 százalékkal, Ausztriában 3,2 százalékkal csökkent az ipari termelés. A legnagyobb növekedést Litvánia érte el az ipari termelésben havi bázison, 6,5 százalékost. Svédországban 5,8 százalékkal, Máltán 4,2 százalékkal nőtt az ipari termelés júliusban az előző havihoz képest.

Éves összevetésben az ipari termelés 2,4 százalékkal csökkent az euróövezetben, a júniusi 2,2 százalékos emelkedés után. A piac az ipari termelés 0,4 százalékos növekedését várta júliusra az egy évvel korábbihoz képest.

Az EU ipari termelése júliusban éves bázison 0,8 százalékkal csökkent a júniusi 3,2 százalékos növekedés után.

Az ipari termelés legnagyobb éves csökkenését Írországban regisztrálták júliusban, 23,7 százalékost. Észtországban és Szlovákiában egyaránt 6,4 százalékkal csökkent az ipari termelés, Belgiumban 5,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A legnagyobb növekedést Bulgária érte el az ipari termeléssel, 17,6 százalékost. Dániában 12,0 százalékkal, Lengyelországban 10,3 százalékkal nőtt az ipari termelés. A magyar ipari termelés júliusban a hetedik legnagyobb éves növekedést érte el az EU-ban, 6,6 százalékost.
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/14698159/4-14092022-AP-EN.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!