Júniusban a vártnál kevésbé nőttek a termelői árak Németországban

Külföld, 2022.07.20

Júniusban a vártnál kevésbé, három hónapja a legkisebb mértékben nőttek a termelői árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján. A termelői árak növekedését elsősorban az energiaárak emelkedése okozta, ezen belül is a földgáz és a fűtőolaj drágulása.

Az ipari termékek termelői árai júniusban 32,7 százalékkal voltak magasabbak Németországban mint 2021 júniusában. Májusban a éves bázison 33,6 százalékkal, áprilisban pedig 33,5 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők júniusra a májusinál és a ténylegesnél is magasabb, 33,9 százalékos éves áremelkedést vártak. A termelői árak éves áremelkedése három hónapja a legalacsonyabb volt júniusban Németországban.

Havi összehasonlításban a termelői árak 0,6 százalékkal emelkedtek júniusban. Májusban 1,6 százalékos volt a havi áremelkedés, júniusra pedig 1,3 százalékos emelkedést vártak az elemzők.

A termelői árak éves szintű emelkedésének fő oka továbbra is az energia árának alakulása volt. Az energiaárak júniusban átlagosan 86,1 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában. Májushoz képest az árak 1,6 százalékkal nőttek júniusban, tehát valamivel kisebb mértékben, mint az előző hónapban, amikor az áprilisihez képest 2,5 százalék volt a növekedés. A legnagyobb hatást az energiaárak éves változására az elosztásban a földgáz ára fejtette ki, amely 2021 júniusához képest 141,1 százalékkal ment feljebb. A villamos energia ára 93,3 százalékkal emelkedett éves bázison júniusban.

A kőolajtermékek júniusban 52,9 százalékkal voltak drágábbak, mint 2021 júniusában, és 0,4 százalékkal kerültek többe, mint májusban. A könnyű fűtőolaj több mint kétszer olyan drága volt, mint egy évvel korábban, az ár 125,5 százalékkal emelkedett. Az üzemanyagok 42,6 százalékkal kerültek többe mint egy évvel korábban. A könnyű fűtőolaj ára havi bázison is nagymértékben emelkedett júniusban, 20,1 százalékkal a májusihoz képest. A motorbenzin 9,3 százalékkal lett olcsóbb az energiaadó átmeneti csökkentése miatt, a dízel pedig 1,9 százalékkal került többe, mint egy hónappal korábban.

Az energiaárak nélkül a termelői árak 15,5 százalékkal voltak magasabbak júniusban éves bázison és 0,1 százalékkal magasabbak havi bázison.

Emellett a közbenső termékek ára éves bázison 22,3 százalékkal, a beruházási javaké 7,4 százalékkal, a használati cikkeké 10,5 százalékkal, a fogyasztási cikkeké pedig 14,7 százalékkal emelkedett.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2022/07/PD22_309_61241.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!