Júniusban nőtt az euróövezeti infláció

Külföld, 2019.07.17

Júniusban a várakozásokkal ellentétben nőtt az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett kimutatása szerint.

Az euróövezetben júniusban 1,3 százalékra emelkedett az infláció a májusi 1,2 százalékról. Tavaly júniusban 2,0 százalékon állt a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme.

A piacok az Eurostat előzetes kalkulációjával megegyező 1,2 százalékos inflációt vártak.

A júniusi euróövezeti inflációhoz a szolgáltatások árának emelkedése 0,73 százalékponttal járult hozzá, az élelmiszerek, alkohol és dohánytermékek áremelkedése 0,30 százalékponttal, az energiaárak emelkedése 0,17 százalékponttal, a nem energia jellegű iparcikkeké pedig 0,07 százalékkal.

Az Európai Unióban 1,6 százalék, a májusival megegyező inflációt mutattak ki júniusban. Egy évvel korábban 2,1 százalék volt az éves áremelkedés.

A fogyasztói árak legkisebb éves emelkedését Görögországban regisztrálták júniusban, 0,2 százalékosat. Cipruson 0,3 százalék, Dániában és Horvátországban pedig 0,5 százalék éves áremelkedést mutattak ki.

A legmagasabb inflációt Romániában regisztrálták, 3,9 százalékosat, Magyarországon pedig a második legmagasabbat, 3,4 százalékosat. Lettország 3,1 százalékos éves áremelkedéssel harmadik lett a júniusi inflációs rangsorban.

Az előző havi inflációhoz képest az éves áremelkedés mértéke júniusban az EU tizenhét tagországában csökkent, egy tagországban nem változott, kilencben pedig emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!