Kalesznyikava és Znak szabadon bocsátását követelte Cihanouszkaja a karpaczi fórumon

Külföld, 2021.09.07

A minszki bíróság által börtönre elítélt társainak, Marija Kalesznyikavának és Makszim Znaknak a szabadon bocsátását szorgalmazta Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető kedden a lengyelországi Karpaczban rendezett Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

A fórum sajtóközpontjában szervezett sajtóértekezleten Cichanouszkaja 650 más fehéroroszországi politikai fogolyért is kiállt. "Nem állunk meg, amíg Fehéroroszországban mindannyian ki nem szabadulnak" - jelentette ki.

Kalesznyikaváról és Znakról beszélve aláhúzta, hogy ártatlanok, és az antidemokratikus Lukasenka-rezsim ellen léptek fel.

Úgy látta: a nemzetközi közösség által kivetett szankciók megállíthatják a hatósági brutalitást Fehéroroszországban.

A sajtóértekezleten ott volt Kalesznyikava testvére, Tatyana Chomics is, aki hangsúlyozta: Kalesznyikava és Znak pere "kezdettől fogva törvénytelen volt", zárt ajtók mögött zajlott, az ítélet pedig a rendszer erőfitogtatásaként értelmezhető. Közölte: testvére jelenleg jó állapotban van.

Kalesznyikavát hétfőn tizenegy évre, Znakot pedig tíz évre ítélte a bíróság. Mindkettőjüket a hatalom megszerzése érdekében szervezett összeesküvéssel, az állambiztonságot veszélyeztető akciókra való felhívással és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolták. A két ellenzéki vezető a tavaly augusztusi elnökválasztás előtt Cihanouszkaja kampánystábjához tartozott. Miután Cihanouszkaja emigrált a választási csalással vádolt Lukasenka-rezsim megtorlása elől, ők ketten az új választás megszervezésére törekvő koordinációs tanács élére álltak.

A "közép-európai Davosnak" is nevezett nemzetközi gazdasági fórumot idén 30. alkalommal rendezik. Korábban a délkelet-lengyelországi Krynica hegyi üdülőben tartották, tavaly óta más hegyi központban, Karpaczban szervezik. Idén mintegy háromezren vesznek részt a rendezvényen, melynek fő mottója "a vezetését kereső Európa".

A kedden megkezdődött háromnapos fórum pódiumbeszélgetésein a lengyel politikai vezetők, köztük Mateusz Morawiecki miniszterelnök, valamint számos külföldi politikus, szakértő és üzletember szerepel. Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte kedden, részt vesz mások mellett Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Hörcsik Richárd, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke, Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinatának elnöke és Navracsics Tibor kormánybiztos is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!