Kambodzsa a Kínai Népköztársaságba toloncolja ki a csalással gyanúsított tajvaniakat

Külföld, 2016.06.20

A kambodzsai kormány úgy döntött, hogy a területén elfogott internetes és telefonos csalással gyanúsított tajvani állampolgárokat a Kínai Népköztársaságba (KNK) toloncolja ki, mivel Tajvannal nincs diplomáciai kapcsolata - derült ki hétfői sajtójelentésekből.

A beszámolók szerint az őrizetben tartott csoportban 21 tajvani és 14 kínai állampolgár van, elfogásukat a kínai hatóságok segítették. A phnompeni hatóságok állítása szerint valamennyi gyanúsított elismerte bűnösségét.

A több milliárd dolláros csalások elkövetői telefonhívásokkal megtévesztő befektetésre vesznek rá többségükben kínai állampolgárokat, az is előfordult, hogy azt állítják, rokonaik fogságba estek és kiszabadításukhoz váltságdíjat kell fizetniük, de állítólag más módon is megcsapolnak számlákat. Egyes áldozatok öngyilkosságot követtek el.

A bűncselekmények elkövetőit jellemzően a kínai szárazföldről és Tajvanról toborozzák, ám lebukásuk után Peking és Tajpej egyaránt igyekszik elérni, hogy a tajvaniakat nekik adják ki. Peking egyrészt az "egy Kína" elvére hivatkozik, másrészt arra, hogy a károsultak túlnyomó része a kínai szárazföldön él, másrészt azt veti Tajpej szemére, hogy a tajvani igazságszolgáltatás többnyire futni hagyja a gyanúsítottakat.

Az elmúlt hónapokban először Kenyában, majd Malajziában fogtak el nagy létszámban hasonló jogsértő tevékenységet folytató tajvaniakat és kínai szárazföldieket. Kenyából 45, míg Kuala Lumpúrból 32 tajvanit utasítottak ki és szállítottak végül a kínai szárazföldre. Sajtóértesülések szerint a tajvani külügyi tárca a legutóbbi esetben is közleményben ismerte el, hogy nem jártak sikerrel.

Peking gyanakvó az új függetlenség párti tajvani kormányzattal szemben, s a korábbiaknál még intenzívebben lép fel minden olyan alkalommal, amikor az 1949 óta de facto önálló államként működő Kínai Köztársaságot (Tajvant) diplomáciailag elszigetelheti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!