Karacsigate - Letöltendő börtönbüntetést kaptak Edouard Balladur egykori francia miniszterelnök volt munkatársai

Szerencsejáték, 2020.06.15

A francia igazságszolgáltatás két és öt év közötti letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn az úgynevezett Karacsigate hat gyanúsítottját, akik a Franciaország és Pakisztán között 1994-ben kötött katonai szerződések jutalékaiból kenőpénzekhez jutottak.

A párizsi büntető bíróság Edouard Balladur volt miniszterelnök (1993-1995) egykori munkatársait azért is szigorúan megbüntette, mert az ítélet szerint többeknek tudniuk kellett, hogy a jobboldali politikus 1995-ös elnökválasztási kampányszámlájára érkezett gyanús pénzek a törvényes jutalékokból törvénytelenül visszajuttatott pénzekből származtak.

Az ítélet kimondta, hogy miközben a kormányzati munkatársaktól és magas rangú tisztviselőktől példás magatartás várható el, az érintettek "rendkívül súlyosan megsértették a gazdasági közrendet és a közélet működésébe vetett hitet".

Ez az első ítélet figyelmeztetés lehet a volt kormányfőnek és volt védelmi miniszterének, Francois Léotard-nak, akiknek a pere a következő hónapokban fog megkezdődni a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó francia köztársasági bíróságon (CJR), ahol hűtlen kezelésben való bűnrészességgel vádolják őket.

Franciaország 1994-ben 820 millió euró értékű megállapodást kötött Pakisztánnal három Agosta 90-B típusú tengeralattjáró eladásáról. A közvetítő az akkoriban legálisnak számító jutalékokból azonban a gyanú szerint kenőpénzeket juttatott francia döntéshozóknak. A vád szerint az összegből a gyanúsítottak nem egyszerűen maguknak tettek félre pénzeket, hanem illegálisan finanszírozták Edouard Balladur 1995-ös elnökválasztási kampányát.

Az ügyben 2014-ben emeltek vádat a hat ember ellen.

A pakisztáni fegyverszerződések ügye akkor vált kínossá a jobboldal számára, amikor felmerült a gyanú, hogy Karacsiban azért hajtottak végre 2002 májusában pokolgépes merényletet a tengeralattjárók építésén dolgozó francia mérnökök ellen, mert Jacques Chirac akkori államfő leállította a riválisa, Balladur által még miniszterelnökként letárgyalt jutalékok kifizetését. (Balladur egyébként elvesztette az 1995-ös elnökválasztást, amelyet a másik jobboldali jelölt, Jacques Chirac nyert meg). A merényletben 15-en, köztük 11 francia állampolgár vesztette életét. Az ő családtagjaik feljelentése nyomán indult vizsgálat korrupció gyanújával.

A legsúlyosabb büntetést, öt év letöltendő szabadságvesztést Ziad Takieddine francia-libanoni üzletember kapta, aki a vizsgálat során beismerte a francia vizsgálóbíróknak, hogy Edouard Balladur egykori miniszterelnök rajta keresztül jutott törvénytelen módon pénzekhez a kampányához a Franciaország és Pakisztán közötti katonai szerződések jutalékaiból.

Nicolas Bazire-t, a volt miniszterelnök egykori kabinetfőnökét és Renaud Donnedieu de Vabres-t, a védelmi miniszter munkatársát három év letöltendő és két év felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint pénzbüntetésre ítélték. A volt kabinetfőnök az ítélet szerint pontosan tudta, hogy a 10,25 millió egykori francia frank (1,66 millió euró) honnan érkezett a kampányszámlára, Renaud Donnedieu de Vabres pedig a közvetítői hálózatot hozta létre. Thierry Gaubert volt költségvetési miniszter, aki részt vett az elnökválasztási kampányban, két év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, míg Dominique Castellant, a francia hajóépítési igazgatóság vezetőjét két év letöltendő és egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!