Karin Kneissl volt osztrák külügyminiszter a Rosznyeft orosz olajtársaság felügyelőbizottsági tagja lett

Külföld, 2021.06.02

Az orosz kormánytól kapott márciusi jelölés után Karin Kneissl korábbi osztrák külügyminiszter hivatalosan is a Rosznyeft orosz olajtársaság felügyelőbizottsági tagja lett - erősítette meg a többségében állami tulajdonú nagyvállalat szerdai közleményében.

Kneissl bizottsági tagságát kedden az olajvállalat éves közgyűlésén véglegesítették. Míg a volt külügyminiszter új a felügyelőbizottságban, Gerhard Schröder korábbi német kancellárt a grémium megerősítette pozíciójában.

Kneissl ezen a héten más fontos oroszországi eseményeknek is résztvevője lesz. Sebastian Kurz kancellár mellett, aki pénteken felszólal a Szentpéterváron megrendezésre kerülő nemzetközi gazdasági videokonferencián, és részt vesz az Eurázsiai Gazdasági Unió integrációs kérdésekkel foglalkozó programján.

Akárcsak kormányzati funkciója előtt, Kneissl az utóbbi időkben újra szerzőként és publicistaként volt aktív: az orosz állami hírügynökség, a Sputnik News és Russia Today hírcsatorna gyakori szakértője, szerzője és alkalmazottja volt.

Karin Kneisslt egyébként 2017-ben az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelölte a külügyminiszteri posztra, de a pártnak soha nem volt tagja. 2019 nyarán, a Heinz-Christian Strache FPÖ-pártelnök ibizai botránya utáni kormányválság után megalakult szakértői kormánynak még egy rövid ideig független külügyminisztere volt, majd Alexander Schallenberg váltotta e pozícióban.

Karin Kneissl feltűnően jó viszonyban volt Vlagyimir Putyinnal, az orosz elnök még az esküvőjére is "beugrott" 2018-ban, ami annak idején nagy médiavisszhangot váltott ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!