Kárpátalja megyei tanács: az ukrán állam őrizze meg a nemzetiségek közötti egyetértést és békét

Külföld, 2018.12.14

A kárpátaljai nemzetiségek közötti egyetértés és béke megőrzését kérő beadvánnyal fordult Petro Porosenko ukrán elnökhöz, Ukrajna kormányához és külügyminisztériumához a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) - adta hírül hivatalos honlapján pénteken a képviselőtestület.

A közlemény szerint a megyei tanács csütörtökön az ukrán állam vezetésének címzett beadványt fogadott el, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam egyik legfontosabb feladata a nemzetiségek közötti viszony szabályozása a polgári társadalom kialakítása és Ukrajna európai integrációs törekvései közepette. A tanács egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy Kárpátalja soknemzetiségű lakosságának jelentős részét a magyar közösség teszi ki. "A magyarok, akik évszázadok óta élnek itt, mindig békeszeretetükkel, toleranciájukkal és szorgalmukkal tűntek ki. Azonban az utóbbi időben aggodalommal figyeljük a nemzetiségi kérdés spekulatív kezelését és az ukrán-magyar államközi kapcsolatok megromlását, amit csak felerősítenek az egyes radikális beállítottságú politikusok és médiumok munkatársai által tett meggondolatlan nyilatkozatok" - áll a beadványban.

Emlékeztetve arra, hogy Ukrajna alkotmánya szavatolja az emberi jogok betartartását, a képviselők felidézték, hogy a Mirotvorec (Béketeremtő) internetes oldal olyan kárpátaljai lakosok személyes adatait hozta nyilvánosságra, akik szerinte második állampolgárság felvételével veszélyt jelentenek az ukrán államra, valamint a társadalomra, és nemzetbiztonsági bűncselekményt követtek el. A tanács szerint bár az alkotmány és a törvények tiltják a személyes adatok nyilvánosságra hozását az érintett állampolgárok beleegyezése nélkül, az ukrán rendvédelmi szervek egyáltalán nem reagáltak a jelzett törvénysértésre.

A tanács a beadványban felhívta az állam vezetésének figyelmét arra is, hogy a kárpátaljai magyar közösségben riadalmat keltenek a közösségi oldalakon és a médiában rendszeresen megjelenő hírek, amelyek szerint a kárpátaljai vámszervek és határőrség munkatársai a határátkelőhelyeken sokszor feltartóztatják és gyakorlatilag átkutatják az Ukrajnából Magyarországra tartó kárpátaljai magyar közéleti szereplőket. "Érthetetlen számunkra az is, hogy 2018 februárja óta vár elfogadásra az ukrán parlamentben a kormány által előterjesztett 8046. számú törvénytervezet, amely - a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően - 2023-ig meghosszabbítaná az oktatási törvény nyelvi cikkének hatályba léptetési átmeneti időszakát" - mutattak rá a Kárpátalja megyei képviselők.

Aggasztja a képviselő-testületet az is, hogy az ukrán parlament októberben első olvasatban megszavazta az új nyelvtörvényt, amely véglegesítése esetén ellehetetlenítené a nemzetiségi nyelvek használatát, s így törvényen kívül helyezné a magyar nyelvet is. A dolgok ilyetén állása sérti a kárpátaljai magyarokat, románokat, szlovákokat és más nemzetiségek képviselőit, riadalmat és aggodalmat kelt körükben - olvasható a dokumentumban.

"Mi, a Kárpátalja megyei tanács képviselői úgy véljük, hogy a régió lakosságának hagyományos soknemzetiségűsége olyan lényeges tényező, amely nem hagyható figyelmen kívül, és olyan kiegyensúlyozott nemzetiségpolitika érvényesítését követeli meg, amelynek célja a nemzetiségek közötti viszony harmonizálása, a nemzetiségi és államközi ellentétek kialakulásának megakadályozása" - mutatott rá a beadvány, amely szerint az ukrán állam nemzetiségpolitikájának az ország alkotmányára, törvényeire és az általa ratifikált nemzetközi megállapodásokra kell épülnie.

A dokumentumban a kárpátaljai képviselők "határozottan kérték", hogy a hatóságok foganatosítsanak hathatós intézkedéseket a Mirotvorec internetes kiadvány működésének beszüntetésére és azon személyek felelősségre vonására, akik vétkesek nemzetiségek közötti viszály szítására irányuló provokatív információk médiumok és közterületi reklámhordozók általi terjesztésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!