Katalán válság - Még két katalán politikus kezdett éhségsztrájkba a börtönben

Külföld, 2018.12.04

További két, előzetes letartóztatásban lévő katalán függetlenségi politikus kezdett éhségsztrájkba kedden, mert ügyében igazságtalannak és diszkriminatívnak tartja az alkotmánybíróság eljárását.

"Ez az egyetlen alternatívánk, hogy láthatóbbá tegyük alapvető jogaink megsértését" - írta közleményében Josep Rull és Joaquim Forn, akik a tavaly októberben leváltott szeparatista katalán kormány tagjai voltak.

A politikusok az ellen tiltakoznak, hogy jogorvoslati kérelmeiket az alkotmánybíróság ugyan eljárásba vette, de "egy fiókban felejtette".

Hangsúlyozták: amíg ügyükben nem merítettek ki minden spanyolországi jogorvoslati lehetőséget, addig nem fordulhatnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Úgy vélik, az alkotmánybíróság késlekedése ebben akadályozza őket.

Velük együtt már négyen folytatnak éhségsztrájkot az előzetes letartóztatásban lévő katalán vezetők közül, akik szerepet játszottak Katalónia elszakadási törekvéseiben tavaly ősszel.

Jordi Sánchez és Jordi Turull szombaton jelentette be a tiltakozó akcióját. "Elutasítjuk, hogy az alkotmánybíróság akadályozza az európai igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést" - írták közleményükben, amelyet egyik ügyvédjük ismertetett nyilvánosan, hozzátéve, hogy ügyfelei nevében eddig nyolc beadványt nyújtott be az alkotmánybírósághoz, amelyekben egyebek mellett előzetes letartóztatásuk ellen emeltek kifogást.

Sajtóinformációk szerint az alkotmánybíróság a jövő heti ülésén kezdi napirendre venni a különböző katalán politikusoktól beérkezett panaszokat, amelyből összesen eddig mintegy harmincat kaptak.

Az alkotmánybíróság visszautasította azokat a vádakat, miszerint szándékosan késleltetné ezeknek az ügyeknek a feldolgozását, hangsúlyozva, hogy minden esetben betartja a törvényben előírt határidőket.

A spanyol legfelsőbb bíróságon várhatóan jövő január második felében indulhat meg a per 25 politikus és civil szervezeti vezető ellen a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!