TV műsor

Katalán válság - Újból elutasította az ismét elnökjelölt Jodri Sánchez szabadlábra helyezési kérelmét a legfelsőbb bíróság

Külföld, 2018.04.12

Újból elutasította Jordi Sánchez szabadlábra helyezési kérelmét a spanyol legfelsőbb bíróság csütörtökön; a katalán szeparatista politikus azután fordult a bírósághoz, hogy másodszor is hivatalosan jelölték Katalónia elnöki posztjára.

A katalán parlament pénteken tartott volna rendkívüli elnökválasztó ülést, de azt a bírói döntést követően a házelnök elnapolta, miután a bíró a bűnismétlés veszélyére hivatkozva megtagadta az előzetes letartóztatásban lévő jelölt szabadon engedését.

A mintegy hat hónapja előzetes letartóztatásban lévő Jordi Sánchez először március 5-én lett jelölt az elnöki posztra, miután visszalépett a poszttól az akkor Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont leváltott elnök.

Sánchez kérvényezte a bíróságtól, hogy engedje szabadon és ott lehessen az elnökválasztáson a barcelonai törvényhozásban, ám kérését elutasították.

A spanyol alkotmánybíróság viszont korábban úgy foglalt állást, hogy a jelölt személyes jelenléte elengedhetetlen elnökké választásához.

Sánchez ezután visszalépett, és a parlament egy harmadik jelölt, Jordi Turull személyéről szavazott. Ő az első körben nem szerezte meg a szükséges többség támogatását, a második kör megrendezésére azonban már nem volt lehetőség, mert a bíróság vádat emelt ellene és előzetes letartóztatásba helyezte.

Március 23-án összesen 13 függetlenségpárti vezetőt vádoltak meg lázadás bűncselekményével a tavaly október 1-i függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. Köztük volt Jordi Sánchez.

A katalán politikus, több társával még februárban az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához fordul azzal a panasszal, hogy szerintük fogvatartásukkal Spanyolország sérti az emberi jogokat, és akadályozza őket a katalán nép képviseletének ellátásában.

Az ENSZ nyilvántartásba vette a panaszt és az erről szóló közleményében kérte a dél-európai országot Sánchez politikai jogainak garantálására.

Roger Torrent, a katalán parlament elnöke erre hivatkozva nevezte meg ismételten elnökjelöltnek Jordi Sánchezt.

Ha május végéig nem lesz új megválasztott elnöke Katalóniának, ismét előrehozott választásokat kell rendezni az autonóm közösségben.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!