Katalán válság - Uniós törvényszék: Junqueras nem élhet képviselői mandátumával bírósági ügyének lezárásáig

Külföld, 2020.03.03

Orial Junqueras volt katalán alelnök mindaddig nem gyakorolhatja európai parlamenti képviselői feladatait, illetve nem élhet mandátumával járó mentelmi jogával, ameddig ügye folyamatban van az Európai Unió Bírósága előtt - közölte döntését az Európai Unió Törvényszéke kedden.

Orial Junqueras jogerős, 13 éves börtönbüntetését tölti zendülés és közpénz hűtlen kezelésének bűncselekménye miatt, amelyre a 2017. október elsejei alkotmányellenes népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt ítélték.

Junquerast és két másik korábbi katalán politikust a tavaly májusban tartott európai parlamenti (EP) választásokon EP-képviselővé választották. A spanyol legfelsőbb bíróság azonban októberben úgy döntött, hogy nem ismeri el parlamenti képviselői mandátummal járó mentelmi jogát, és nem helyezi szabadlábra. Az Európai Unió Bírósága decemberben úgy döntött, hogy Junqueras mentelmi joga érvényben volt, amikor októberben szabadságvesztésre ítélte a spanyol legfelsőbb bíróság.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke az EP január elején tartott plenáris ülésen azt mondta, az uniós bíróság ítélkezési gyakorlata alapján az EP köteles haladéktalanul tudomásul venni a tagállamok igazságügyi hatóságainak végleges határozatait, ezért figyelembe véve a spanyol választási bizottság és legfelsőbb bíróság döntését, az EP megszüntette a Spanyolországban börtönbüntetését töltő politikus képviselői mandátumát. Továbbá elutasította Junqueras azon kérését is, hogy hozzon különleges intézkedéseket mentelmi jogának védelme érdekében.

A volt katalán vezető ezt követen keresetet nyújtott be az uniós bírósághoz annak megállapítása érdekében, hogy képviselői mandátumával járó mentelmi joga okán továbbra is mentességet élvez az ellene folyó büntetőeljárás alól. Továbbá azzal fordult az uniós törvényszékhez, állapítsa meg, hogy ügyének tárgyalása ideje alatt gyakorolhatja európai parlamenti feladatait.

Az Európai Unió Törvényszéke keddi határozatában azzal utasította el a volt katalán politikus kérését, hogy a jog szerint nincs lehetőség képviselőségének visszaállítására, miközben ügye folyamatban van az uniós bíróság előtt. Indoklásukban aláhúzták azt is, hogy az uniós jogrend szerint a bíróság nem kényszerítette az Európai Parlamentet arra, hogy megszüntesse képviselői mandátumát.

Decemberben Junqueras két politikustársának, Carles Puigdemont volt katalán elnöknek és Anton Comín egykori egészségügyi miniszternek is mentelmi jogot ítéltek meg. A Belgiumban tartózkodó politikusok kiadatásával kapcsolatos bírósági eljárást így felfüggesztették, és ők január elején elfoglalhatják helyüket az Európai Parlamentben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!