Kedden megalakul az Egyesült Államok új Kongresszusa, megosztott többséggel az alsóház és felsőház között

Külföld, 2023.01.03

Kedden megalakul az Egyesült Államok új Kongresszusa, az ország két házból álló törvényhozása, az alsóházban republikánus, a felsőházban demokrata többséggel.

A Kongresszus ünnepélyes ülése kedden délben kezdődik, majd a képviselőház a délutáni órákban tartja meg saját alakuló ülését. Az alsóház ülésének első napirendi pontja a házelnök megválasztása, amelyet egyenkénti, szóbeli szavazással bonyolítanak le, a sikeres választáshoz a szavazatok több mint felére van szüksége a jelöltnek.

A jelölés joga a többségi republikánusoké, akik vezetőjüket Kevin McCarthy kaliforniai képviselőt indítják a pozícióért, megválasztása ugyanakkor nem ígérkezik könnyűnek, mert a képviselőcsoporton belül néhányan ellenzik elnökségét. Kevin McCarthy hétfőn újabb engedményeket, és garanciákat jelentett be a személyével szemben kifogásokat hangoztató párttársai meggyőzésére.

A házelnök megválasztásáig a képviselőház tagjai nem tehetik le a képviselői esküt, és emiatt nem kezdődhet el a törvényhozói munka sem.

Az elmúlt két évben a demokrata Nancy Pelosi töltötte be az elnöki pozíciót, aki 2007 és 2011 között már volt vezetője a képviselőháznak.

Az Egyesült Államok 118. Kongresszusát november 8-án választották meg az amerikai polgárok. Az alsóház, a képviselőház tagjait 2 évre választják, így az teljesen megújult, míg a felsőház, a Szenátus tagjait 6 évre választják, ezért kétévente a szenátori helyek mintegy harmadára írnak ki választást.

A 118. Kongresszus képviselőházában a 435 képviselői helyből, 222-t foglalhat el republikánus politikus, 212-t demokrata, és egy hely betöltetlenül, miután a megválasztott képviselő, a demokrata Ronald McEachin virginiai politikus november elhunyt.

A 100 tagú szenátusban formálisan a republikánusoknak van több képviselője, ugyanis 49 szenátorral rendelkeznek, míg a demokratáknak 48 szenátora van, ugyanakkor a 3 hivatalosan függetlenként feliratkozó szenátor a demokrata párthoz kötődő politikus. Decemberben Kirsten Sinema arizonai demokrata szenátor bejelentette, hogy az új Kongresszusban függetlenként politizál majd, miután bizonyos kérdésekben nem ért egyet pártjával, valamint a Washingtonban zajló, pártlogikán alapuló döntéshozatallal.

Az új Kongresszusnak 81 új tag van, a képviselőházba 74 új képviselő került, közülük 40 republikánus és 34 demokrata, míg a szenátus 100 tagja közül 7 újonc szenátor, 5 republikánus és 2 demokrata.

A Pew Research társadalomkutató decemberben a Kongresszusban helyet foglaló veteránok számának alakulásáról jelentetett meg egy érdekes elemzést. E szerint 97-en szolgáltak korábban az Egyesült Államok fegyveres erőiben, ami mintegy 18 százalékos arány. A párthoz való tartozást tekintve a veteránok közül 72-en a republikánus padsorokban, míg 25-en a demokraták színeiben politizálnak.
Az elmúlt 70 évet tekintve, a katonai múlttal rendelkező tagok legnagyobb aránya a szenátusban az 1970-es évek közepén volt 81 százalékkal, míg a képviselőházban az 1960-as évek végén, amikor a képviselők 75 százaléka volt korábban a fegyveres erők tagja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!