Kercsi incidens - 12 ukrán tengerész előzetes letartóztatásáról döntött a szimferopoli bíróság

Külföld, 2018.11.27

Tizenkét, a Kercsi-szoros közelében elfogott ukrán haditengerész kéthavi előzetes letartóztatásáról döntött kedden a bíróság az Ukrajnától 2014-ben Oroszországhoz csatolt Krím félsziget székvárosában, Szimferopolban.

Az orosz hatóságok vasárnap az ukrán haditengerészet három járművét tartóztatták fel a Fekete-tengeren az államhatár megsértésének címén, illetve amiatt, hogy a hajók nem reagáltak a parti őrség felszólítására és a jelek szerint nem szándékoztak betartani a Krím birtokba vétele óta orosz ellenőrzés alatt álló Kercsi-szoroson való áthaladás szabályait.

Az incidens helyszínén 24 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe. Az incidens során az orosz fél lövéseket adott le, amelyek következtében három ukrán tengerész megsérült, akik kórházi ápolásban részesültek.

A Szimferopol Kijevi kerületében működő bíróság szóvivője elmondta, hogy a vádlottakat csoportosan elkövetett, tiltott, erőszakos vagy erőszakkal fenyegető határátlépés címén hat évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

A matrózokra, altisztekre és egy hadnagyra - az egyik ágyúnaszád parancsnokára vonatkozó - 12 végzés keddi kihirdetését követően a bíróság szerdán az ukrán haditengerészet tisztjeinek, valamint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) két tagjának ügyében dönt majd. Ha a sebesülteket az elkövetkező napokban nem írják ki a kórházból, akkor esetükben a bíróság a TASZSZ orosz hírügynökség szerint kihelyezett tárgyalást fog tartani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!