Kercsi incidens - Kreml: nem köthető a Putyin-Trump csúcshoz az elfogott ukrán tengerészek elleni eljárás

Külföld, 2018.12.14

Nem szolgáltathat alapot a kercsi incidens során foglyul ejtett ukránok elleni eljárás megsértéséhez az a washingtoni bejelentés, hogy a vádlottak szabadon bocsátásáig nem lesz orosz-amerikai csúcs - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

Peszkov John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadónak arra a csütörtöki nyilatkozatásra reagált, amely szerint Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök személyes találkozója mindaddig nem jöhet létre, amíg Oroszország vissza nem szolgáltatja Ukrajnának a november végén a Kercsi-szoros közelében történt incidens során lefoglalt három haditengerészeti járművét és bocsássa szabadon az elfogott 24 ukrán tengerészt és kémelhárítót. Az incidensre hivatkozva Trump lemondta a Putyinnal a G20-csoport Buenos Aires-i csúcstalálkozójának alkalmából december 1-jére beütemezett különtalálkozóját.

Peszkov egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a három ukrán hajó és azok személyzetének ügye nem azonos jelentőségű egy Putyin és Trump között a legfontosabb nemzetközi kérdésekről folytatandó tárgyalásokkal.

"Ezért természetesen arra számítunk, hogy az Egyesült Államok is ugyanerre a következtetésre jut. Az ukrán legénység sorsára a vizsgálat, és - ha addig eljut a dolog - a bírósági ítélet gyakorolhat befolyást" - mondta.

Peszkov kijelentette, hogy a Kreml továbbra is kész a Putyin és Trump közötti, valamint az egyéb szintű találkozókra.

"Továbbra is meggyőződésünk, hogy erre a találkozóra Moszkvának és Washingtonnak egyformán szüksége van" - fogalmazott a szóvivő.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénység ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, de nem kaptak választ, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet, megsértve az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló kétoldalú megállapodást is. Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy az ukrán járművek sértették meg Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve haladtak a Kercsi-szoros felé, amelyen az áthajózás engedélyköteles. Orosz állítás szerint az ukrán hajók vették elsőként célba az orosz parti őrség járműveit.
A történtek miatt 30 napra hadiállapotot - az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtáját - vezettek be Ukrajnában. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését. Moszkva szerint a kercsi "provokáció" ürügy volt a hadiállapot bevezetésére Petro Porosenko ukrán elnök számára, aki ekként igyekszik növelni esélyeit a március végén esedékes elnökválasztáson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!