Kercsi incidens - Moszkva: az ukrán biztonsági szolgálat koordinálta a "provokációt"

Külföld, 2018.11.26

Az ukrán hadihajók a kijevi vezetés utasítására hatoltak be az orosz területi vizekre, "provokációjukat" az Ukrán Biztonsági Szolgálat két munkatársa koordinálta - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfő este orosz hírügynökségekkel.

Az államhatár védelmét is ellátó FSZB szerint az ukrán hajók olyan orosz területi vizekre hatoltak be, amelyek már "a Krím és Oroszország újraegyesítése" (a félsziget orosz elcsatolása előtt) Oroszországhoz tartoztak. A szolgálat közölte, hogy a hajókötelék parancsnoka, Vlagyimir Leszovoj harmadosztályú kapitány elismerte: tudatában volt annak, hogy az ukrán haditengerészeti csoportosulás fellépése a Kercsi-szorosban "provokatív természetű" volt.

Elmondta, hogy az ukrán tengerészek szándékosan hagyták figyelmen kívül az orosz határőrség felszólításait. Az FSZB szerint a lőfegyvert és nehézgéppuskákat szállító ukrán hadihajók az incidens elején azt állították, hogy nem kívánnak áthaladni a Kercsi-szoroson.

Az FSZB közölte, hogy az ukrán köteléket - két páncélozott ágyúnaszádot és egy vontatóhajót - szombaton, moszkvai idő szerint 21 óra 30 perckor tájékoztatták a Kercs-Jenikal csaptornán való áthaladás szabályairól, arról, hogy a kercsi kikötő vezetését erről a szándékról 48, majd 24 órával előre kell értesíteni és ezt az áthajózást megelőzően négy órával meg kell erősíteni. Az ukrán hadihajók parancsnokai azt válaszolták, hogy a csoport nem kíván áthaladni a Kercsi-szoroson.

Ukrán tájékoztatás szerint a három hajó Odesszából Mariupolba tartott, ahová csakis a Kecsi-szoroson keresztül juthatott volna el. A tengerészek elismerték, hogy figyelmeztették őket az orosz határ megsértésének elfogadhatatlanságára. A FSZB szerint kötelék nem reagált a figyelmeztető lövésekre, ezért élesben kellett rá tüzet nyitni. A szolgálat szerint elsőként az ukrán hajók irányították fegyvereiket az orosz járművekre.

Andrej Dracs főhadnagy, az SZBU katonai elhárítási főcsoportfőnöksége 7. csoportfőnökségének tisztje az FSZB tájékoztatása szerint elmondta: pénteken kapott parancsot arra, hogy Odesszából jusson el Mariupolba. Az orosz parti őrség felszólította az ukrán hajókat, hogy hagyják el az orosz területi vizeket és várakozzanak a Kercsi-szoroson való áthaladás engedélyezésére.

A három lefoglalt ukrán hadihajót hétfő hajnalban Kercs kikötőjébe vontatták be. Az orosz hatóságok az incidens miatt 24 ukránt vettek őrizetbe. Hárman közülük kórházi ápolásra szorultak, az Interfax hírügynökség szerint állapotuk nem súlyos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!