Kercsi incidens - Nikki Haley: Oroszország durván megsértette a szuverén Ukrajna területi épségét

Külföld, 2018.11.26

Oroszország durván megsértette a szuverén Ukrajna területi épségét - hangoztatta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén. A BT elutasította azt az orosz állítást. hogy Kijev sértette volna meg Oroszország szuverenitását.

Az amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie ezt az orosz "arrogáns cselekedetet".

Nikki Haley közölte: Washington fenntartja az Oroszország ellen a Krím-félsziget bekebelezése miatt meghozott büntető intézkedéseket. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy "az ilyen jellegű további orosz terjeszkedés csak ront a helyzeten".

Haley hangsúlyozta: jóllehet, Donald Trump elnök többször is elmondta, hogy Washington kedvezően áll hozzá az Oroszországgal fenntartott normális viszonyhoz, de - mint az ENSZ-nagykövet fogalmazott - "az ilyen törvénytelen akciók ezt lehetetlenné teszik".

Volodimir Jelcsenko, Ukrajna ENSZ-nagykövete az ülésszakon arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy foganatosítson újabb szankciókat Oroszországgal szemben, "beleértve Oroszország Azovi-tengeri kikötőit". Az ukrán diplomata szerint a jelenlegi feszültségen enyhíthet az Oroszországra gyakorolt nyomás. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett: Kijev "készen áll arra, hogy minden elérhető eszközt igénybe vegyen az önvédelemhez".

Az ENSZ BT rendkívüli ülését orosz és ukrán kérésre hívták össze. Oroszország azzal a hivatkozással kérte az ülés összehívását, hogy Ukrajna szerepvállalását vitassák meg. Oroszország szerint ugyanis "Ukrajna sértette meg az Orosz Föderáció határait". Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország azonban - a BT-tagok többségével együtt - leszavazta az orosz javaslatot.

Donald Trump amerikai elnök nyilvánosan még nem kommentálta a kercsi incidenst, az amerikai kormányzat Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja, Kurt Volker azonban Twitter-bejegyzést tett közzé. "Oroszország nekihajt egy ukrajnai hajónak, amely békésen halad egy ukrajnai kikötő felé. Oroszország foglyul ejti az ukrán hajókat és legénységüket, és aztán provokációval vádolja Ukrajnát" - jellemezte így az orosz magatartást Kurt Volker.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!