Kercsi incidens - Porosenko a hadiállapot január 25-ig történő bevezetését javasolta a parlamentnek - FISSÍTETT (Új: nemzetvédelmi bizottság)

Külföld, 2018.11.26

Rendeletet írt alá hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) aznapi határozatáról, amely a hadiállapot azonnali bevezetését javasolja 2019. január 25-ig. A rendeletet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.    

Az ukrán parlament nemzetbiztonsági bizottsága az elnöki rendelet támogatását javasolta a parlamentnek. Az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint a javaslatot a bizottság valamennyi jelenlévő tagja támogatta.

"Ukrajna alkotmányának 107. cikke alapján elrendelem az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által november 26-án javasolt, az Ukrajna függetlensége és állami szuverenitása biztosítására vonatkozó rendkívüli intézkedések életbe léptetését és a hadiállapot Ukrajnában történő bevezetését" - olvasható az államfő honlapján közzétett elnöki rendeletben, amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett internetes oldalán.

Az RNBO által javasolt hadiállapot az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája, nem jelent tényleges háborús állapotot, hadüzenetet.

A hadiállapot jogrendjére vonatkozó törvény értelmében az intézkedés bevetése után számos korlátozás lép életbe: tilos elnök-, parlamenti és önkormányzati választást, sztrájkokat, tömeggyűléseket, tüntetéseket, népszavazást tartani és az alkotmányt módosítani. A hadiállapot idején nem lehet meneszteni az elnököt, a kormányt, a minisztereket, a bírákat, ügyészi szerveket.

Az RNBO döntése életbe léptetésének az ellenőrzése a szervezet titkárának, Olekszandr Turcsinovnak a feladata.

A rendelet a kihirdetésének napján lép életbe.

A RNBO 60 napos időtartamra javasolta az államfőnek a hadiállapot bevezetését.

Andrij Parubij, a parlament elnöke közölte, hogy az általa agressziónak minősített Kercsi-öbölbeli tengeri incidens miatt hétfő délután rendkívüli ülést tart a törvényhozás.

Az ukrán haditengerészet vasárnap este közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott ukrán hadihajókra a Kercsi-szorosnál, és az orosz különleges egységek elfoglaltak három ukrán hajót. A támadásban az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült.

A nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félszigetet 2014-ben, egy helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el a lépés jogosságát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!