Kercsi incidens - Tusk: az orosz hatóságoknak tartózkodniuk kell a további provokációktól

Külföld, 2018.11.26

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az egyik közösségi oldalra feltöltött hétfői üzenetében elítélte az előző nap "elkövetett orosz erőszakot az Azovi-tengeren", és kijelentette, az orosz hatóságoknak tartózkodniuk kell a további provokációktól.

Üzenetében az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő tanács elnöke kijelentette, Európa továbbra is egységes marad Ukrajna támogatásának tekintetében.

Tusk hozzátette, hogy Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetését követően még hétfőn megbeszéléseket folytat Brüsszelben Ukrajna képviselőjével.

Az Európai Unió (EU) már vasárnap önmérsékletre intette Oroszországot és Ukrajnát, miután az ukrán haditengerészet bejelentette, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott a Kercsi-szorosból kifelé tartó három hadihajóra.

Külügyi szolgálatán keresztül nyilvánosságra hozott közleményében az EU azt hangsúlyozta, hogy a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető híd Ukrajna hozzájárulása nélkül épült fel, ami az ország önállóságának és területi egységének megsértését jelenti.

Az Európai Unió sem most, sem a jövőben nem fogja elismerni a Krím félsziget jogellenes orosz megszállását - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!