Két ember őrizetben egy idős zsidó asszony antiszemita jellegű meggyilkolása miatt Párizsban

Külföld, 2018.03.26

Két ember került őrizetbe hétfőre egy két nappal ezelőtti tűzesettel kapcsolatban, amelyben egy 85 éves zsidó nőt megöltek Párizsban. A rendőrség hétfőn antiszemita jellegűnek minősítette a gyilkosságot.

Rendőrségi források szerint a 85 éves Mireille Knoll késszúrásokkal teli, részben megégett holttestére péntek este találtak abban a lakásban, ahol az idős asszony egyedül élt és ahol szándékos gyújtogatás történhetett. A tűzoltók szerint a tűz két különböző helyről indult.

Szombaton egy 1989-ben született gyanúsítottat már őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatban, hétfőre virradóra pedig egy második gyanúsított is őrizetbe került.

A két gyanúsított vádemeléséről "az áldozatnak valós vagy vélt vallási hovatartozása miatti meggyilkolásának" gyanúja miatt hétfő este döntenek a vizsgálóbírók. Az ügyészség kérte a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba helyezését.

Az asszony holttestét a ágyán találták meg péntek este 7 órakor a tűzoltók a Párizs keleti részén található lakásában, ahova egy szomszéd riasztotta őket, amikor tűz ütött ki.

A helyszínre gyorsan kiérkező rendőrök negyven per alatt eloltották a tűzet, a rendőrség azonnal gyújtogatásra gyanakodott.

A megölt asszony családja azt mondta a rendőrségnek, hogy egy szomszédra gyanakodnak, aki rendszeresen átjárt hozzá és a gyilkosság napján is bent járt a lakásban. Ezt az 1989-ben született férfit vették elsőként őrizetbe szombaton.

"Anyám láthatóan jól ismerte és fiaként tekintett rá" - mondta az áldozat fia a francia hírügynökségnek.

Mireille Knoll 1932-ben született Párizsban, zsidó vallású volt, 1942 júliusban túlélte a Vel d,Hív razziát, amely Franciaországban a zsidók legjelentősebb tömeges begyűjtése volt a náci haláltáborokba történő deportálások előtt. A nő anyjával Portugáliába menekült a második világháború idején, majd visszatért Párizsba, s egy 2000-ben elhunyt holokauszt túlélőhöz ment feleségül.

Az antiszemita gyilkosság óriási felháborodást váltott ki a zsidó közösség részéről. Alig egy évvel ezelőtt egy hasonló jellegű antiszemita gyilkosság történt: 2017 áprilisban egy 65 éves ortodox zsidó nőt gyilkolt meg otthonában a szomszédja. Hosszú hónapokig tartó jogi csatározás után a vizsgálóbíró március elején minősítette antiszemita jellegűnek az emberölést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!