Két igazságügyi téma népszavazásra bocsátásához kérte ki Iohannis a román parlament véleményét

Külföld, 2019.04.04

Népszavazással tiltatná meg a román államfő, hogy a kormány sürgősségi rendelettel módosítsa a büntetőjogot, Klaus Iohannis ahhoz is a meg akarja szerezni a választók hozzájárulását, hogy Romániában ne lehessen közkegyelemben vagy amnesztiában részesíteni a korrupciós bűncselekmények elkövetőit.

Ezt a két témát nevezte meg az elnök csütörtöki sajtónyilatkozatában a május 26-ára - az európai parlamenti (EP-) választások napjára - kiírandó referendum kérdéseiként. Jelezte: ezekről levélben kérte ki a parlament véleményét. Az alkotmány szerint a parlamentnek csak véleményezési joga van, nem akadályozhatja meg az államfőt abban, hogy népszavazást írjon ki országos jelentőségű kérdésekben.

A jobboldali elnök szerint a társadalom már belefáradt abba, hogy a kormányzó szociáldemokratákat figyelje, mikor próbálkoznak újabb rendelettel eltörölni korrupt politikusaik bűneit, ezért népszavazással kell világossá tenni, hogy a románok nem tűrik a korrupciót.

A román jogban az amnesztia (bűnfeledés) fogalmát a bűntett végleges "elfeledésére" - a büntetőjogi felelősség, illetve a priusz törlésére - használják, míg a kegyelemnél csak a büntetés módosul (eltörlik, vagy enyhítik), de a büntetett előélet megmarad. A Szociáldemokrata Párt (PSD) rögtön kormányra kerülése után, 2017 elején közkegyelmi rendeletet akart elfogadtatni a börtönök túlzsúfoltságára hivatkozva, amitől az ellenzéki tüntetések hatására állt el - erre utal a népszavazás első témája.

A második témával Iohannis azt akarja megakadályozni, hogy a kormány azonnal hatályba lépő - a parlament által utólag megvitatandó - sürgősségi rendelettel módosíthassa a bűncselekmények meghatározását, a kiszabható büntetést, illetve az igazságszolgáltatás működését, mert egy ilyen intézkedés akkor is visszafordíthatatlan következményekkel járhat, ha utólag visszavonják.

Az elnök azt is el akarja érni, hogy terjesszék ki azok körét, akik alkotmányossági kontrollt kérhetnek egy-egy sürgősségi kormányrendelet kibocsátásakor, ezt ugyanis jelenleg csak az ombudsman teheti meg, márpedig a kormánypártoknak lekötelezett tisztségviselő a legritkább esetben szokott élni jogkörével.

A PSD csütörtökön kiadott közleményében megerősítette: csak akkor fog állast foglalni a népszavazás ügyében, ha az államfő a választók elé terjesztendő kérdéseit is pontosan közzéteszi. A kormánypárt leszögezte, nincs elvi kifogása a megjelölt témákkal szemben, de nem fogja eltűrni, hogy Romániát "nem létező igazságügyi gondokra" hivatkozva támadják, a PSD európai parlamenti képviselői pedig sosem fognak Románia ellen voksolni, ahogy tették azt az ellenzéki képviselők tavaly ősszel.

A bukaresti kormánypártok szerint Iohannis csak ürügyként használja a népszavazást arra, hogy beavatkozzon az EP-választási kampányba és fél évvel korábban megkezdhesse újraválasztását célzó elnökválasztási kampányát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!