Két másik párttal kíván egyesülni az Igazságos Oroszország

Külföld, 2021.01.20

Két másik párttal, Az Igazságért és az Oroszország Patriótái elnevezésűvel fog egyesülni a szociáldemokrata színezetű Igazságos Oroszország - jelentette be szerdán Szergej Mironov, a parlamenti párt vezetője.

Mironov közölte, hogy az új formáció a tervek szerint Igazságos Oroszország - Az Igazságért néven fog szerepelni és megpróbálja a baloldali és a hazafias erőket egyesíteni. A másik két parlamenti pártot, a kommunistákat és Vlagyimir Zsirinovszkij vezette - valójában nacionalista és konzervatív - liberális demokratákat összefogásra szólította fel a szeptemberi parlamenti választáson a kormányzó Egységes Oroszország "hatalmi monopóliuma" ellen.

Az Igazságért párt vezetője Zahar Prilepin író, aki 2017 februárja és 2018 júliusa között zászlóalj-parancsnok volt a délkelet-ukrajnai szakadároknál. Az Oroszország Patriótái élén Szemigin politológus áll. A három párt vezetése várhatóan egy csütörtöki közös tanácskozáson mondja majd ki a végső szót az összeolvadásról.

Maja Grisina, az orosz Központi Választási Bizottság titkára újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az új politikai formációnak hatékony szervezés esetén esélye van arra, hogy elindulhasson a szeptemberi parlamenti választáson. Közölte, hogy ehhez szervezeteinek az orosz régiók több mint felében be kell jegyeztetniük magukat, és ezt be kell jelenteniük az igazságügyi minisztériumnak.

Az orosz parlament 450 tagú alsóházában jelenleg a kormányzó Egységes Oroszország pártnak 335 képviselője, vagyis csaknem háromnegyedes többsége van. A kommunistáknak 42, a liberális demokratáknak 40, az Igazságos Oroszországnak 23, a Szülőföldnek és a Civil Platformnak pedig egy-egy szavazata van. Nyolc mandátum betöltetlen.

Az Igazságos Oroszország parlamenti súlya a 2006-ban történt megválasztás óta választásról választásra csökkent. A pár vezetése az elmúlt két év alatt több politikai erővel tárgyalt az egyesülés lehetőségéről
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!