Két palesztin életét vesztette a szokásos pénteki zavargásokban a gázai határnál

Külföld, 2018.10.05

Két palesztin, köztük egy tizenkét éves fiú életét vesztette, és mintegy háromszázan megsebesültek a Gázai övezet határánál az izraeli hadsereggel történt összetűzésekben a szokásos pénteki zavargásokban - jelentette az izraeli tízes kereskedelmi tévé híradója.

Ismét több, mint húszezer gázai tüntetett erőszakosan az izraeli határnál, akik számos alkalommal megpróbáltak áttörni a határkerítésen, amit a túloldalon állomásozó izraeli katonák tömegoszlató fegyverekkel, és a fegyverhasználati szabályok szerint szükség esetén éles lövedékekkel akadályoztak meg.

A palesztinok gumiabroncsokat égettek, hogy a füst megnehezítse a katonák számára a látási viszonyokat, s köveket és robbanószerkezeteket dobáltak az izraeli határőrök felé.

Az izraeli hadsereg a palesztin beszámolók szerint drónok segítéségével a Hamász, az övezetet uraló radikális iszlamista palesztin szervezet katonai állását lőtte.

Az izraeli katonák hónapok óta először lezárták a polgári közlekedés elől az övezethez közel eső területeken az utakat, így készültek az előző hetekhez képest komolyabb zavargásokra.

A tüntetések óta először szólalt meg az Iszlám Dzsihád vezetője, Ziad Nahula is, és a tüntetők elleni fellépés beszüntetésére szólította fel Izraelt.

"Lehetetlen népünk történelmi ellenségével a béke és a kompromisszum"- üzente Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság ciszjordániai vezetőjének a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

A tízes tévé szakértői szerint mostanra patthelyzet alakult ki a Hamásszal való tárgyalások zsákutcába jutása miatt, ugyanis a Ciszjordániát vezető Mahmúd Abbász megakadályozza a tűzszüneti megoldás létrejöttét, amely gazdasági könnyítéseket ígérne a Gázai övezetben élőknek.

A tűzszüneti megállapodás ugyanis magába foglalná az egyiptomiak kérésére a Ciszjordániát vezető Fatáh és a Hamász közötti megegyezést is, a Hamász 2007-es erőszakos gázai hatalomátvétele utáni palesztin megosztottság felszámolását.

A Hamász és az övezetet vezető többi terrorszervezet úgy keres kiutat a zsákutcából, hogy fokozzák a tömegtüntetéseket a határnál, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre. Eközben Izrael európai országok és Egyiptom segítségét reméli az Abbászra nehezedő nyomást fokozásával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!