Két palesztin életét vesztette ciszjordániai harcokban

Külföld, 2022.11.09

Két palesztin életét vesztette ciszjordániai összecsapásokban - jelentette a helyi média szerdán.

Hajnalban izraeli politikusok ellátogattak arra a helyre, ahol a hagyomány szerint József sírja áll Ciszjordánia északi részén, Nabluszban, palesztin fegyveresek tüzet nyitottak rájuk.

Egy tizenéves palesztin életét vesztette a harcokban, az izraeli hadsereg közlése szerint akkor, amikor egy házilagos robbanó szerkezet idő előtt felrobbant a kezében.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint a 15 éves Mahdi Hasas azt követően halt meg, hogy srapnelek súlyosan megsebesítették, s nem a kitört lövöldözésben.

Az izraeli hadsereg jelentése szerint a katonák tüzet nyitottak a tizenévesre, miközben ő egy robbanószerkezetet helyezett el. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű terrorcsoport bejelentette, hogy a fiatal hozzájuk tartozott.

Egy másik incidensben Dzsenin közelében, Aánin falunál az izraeli biztonságiak agyonlőttek egy 29 éves palesztint, Rafat Ali Abdullah Isszát, aki palesztin források szerint azért akart átkelni a határkerítésen, hogy Izraelben dolgozhasson.

A hadsereg szóvivője szerint az elválasztó határt biztosító katonák észrevették, hogy Issza megrongálta a kerítést, letartóztatási eljárást kezdeményeztek, majd lelőtték.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Ciszjordániát, ahol több mint 130 települést alakított ki, noha a nemzetközi jog tiltja civilek be- és kitelepítését háborúban elfoglalt területekre. A palesztinok Ciszjordániában és a Gázai övezetben, kelet-jeruzsálemi fővárossal szeretnék létrehozni saját államukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!