Két új szállító repülőgépet vett a cseh hadsereg

Külföld, 2019.12.16

Két új CASA C-295MW típusú taktikai szállító repülőgépet vásárolt a cseh hadsereg. A vásárlási szerződést a cseh védelmi tárca és a spanyol gyártó, az Airbus Defence and Space cég képviselői hétfőn írták alá Prágában.

A felek ugyanakkor szerződést írtak alá a cseh hadsereg által már tíz éve használt négy régebbi CASA szállító repülőgép korszerűsítéséről is. Ezt a vásárlást 2009-ben a polgári demokrata (ODS) Mirek Topolánek kormányfő alatt ütötték nyélbe, és korrupció gyanújával továbbra is vizsgálat folyik Vlasta Parkanová akkori védelmi miniszter ellen.

Az új szállító repülőgépekért a csehek 1,94 milliárd koronát (24,44 milliárd forint), a négy régebbi gép korszerűsítéséért pedig 360 millió koronát (4,536 milliárd forint) fizetnek áfa nélkül. Az árak végül is alacsonyabbak, mint azt korábban a csehek várták.

A szerződés keretében a spanyolok az új gépeket megfelelő operációs programmal szerelik fel, biztosítják a pótalkatrészek szállítását és a földi irányító központ felszerelését is.

Az új szállító repülőgépekkel a cseh hadsereg az eddig használatos orosz gyártmányú Jak-40-es gépeket cseréli le.

Csehország a hadsereg a modernizációs programja keretében néhány napja 12 amerikai harci helikoptert is vásárolt, a tranzakció ára 14,6 milliárd korona (182,5 milliárd forint) volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!