Két új tagja lesz a háromtagú boszniai államelnökségnek, a horvát tag marad

Külföld, 2022.10.04

A boszniai háromtagú államelnökség horvát tagja folytatja munkáját, míg a bosnyák és a szerb tag változik - ez derült ki a boszniai általános választások előzetes eredményeiből, amelyeket a választási bizottság több mint 90 százalékos feldolgozottság mellett közölt kedden.

A horvát Zeljko Komsic, a Demokratikus Front (DF) jelöltje a voksok 54,21 százalékát szerezte meg, és ezzel megtartotta helyét az államelnökségben.

A bosnyák tag eddig a Demokratikus Akciópárt (SDA) politikusa, Sefik Dzaferovic volt, a következő négy évben viszont az egyesült ellenzék jelöltje, Denis Becirovic tölti be ezt a funkciót, aki a voksok 57,2 százalékát szerezte meg, jelentősen több szavazatot szerezve, mint az SDA elnöke, Bakir Izetbegovic (37,59 százalék). A helyi sajtó szerint lehet, hogy Bakir Izetbegovicnak a gyenge eredmény miatt a pártelnökségről is le kell majd mondania.

A kollektív államelnökség szerb tagja sem marad a helyén. Milorad Dodikot Zeljka Cvijanovic váltja, ám mindkét politikus a Független Szociáldemokraták Szövetségének (SNSD) a tagja, a váltás pedig megegyezés eredménye. Milorad Dodik korábban nyolc éven át vezette Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészét, a boszniai Szerb Köztársaságot, és 2018-ban nem indulhatott újra a tisztségért, ám most ismét jelöltette magát, és az előzetes eredmények alapján ismét ő lesz az országrész elnöke. Zeljka Cvijanovic pedig a voksok 52,67 százalékának a megszerzését követően kapott helyet a kollektív államelnökségben.

A bosznia-hercegovinai választópolgárok vasárnap az ország különböző szerveinek 518 leendő tagjáról döntöttek. Megválasztották a kollektív államelnökség három tagját, a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét és két alelnökét, a boszniai szövetségi parlament alsóházának 42 képviselőjét, a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének 83 képviselőjét, a bosnyák-horvát országrész, a Bosznia-hercegovinai Föderáció képviselőházának 98 tagját, valamint a föderáció tíz kantonjának képviselő-testületi tagjait.

Az előzetes eredmények szerint a szövetségi parlamentbe a három államalkotó népcsoport - a bosnyák, a horvát és a szerb - legrégebbi és leginkább nacionalista pártjainak képviselői kerültek be nagy többségben, ahogyan az országrészek parlamentjeiben sem kell a korábbiaktól jelentősen eltérő összetételre számítani. A szerb pártok közül az SNSD kapta a legtöbb szavazatot, a bosnyák pártok közül az SDA, míg a legtöbb horvát képviselőt a Bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösség (HDZ BiH) delegálhatja a szövetségi parlamentbe.

Elemzők szerint nem várható változás az országban, a három államalkotó népcsoport ugyanis nem akar egymással megegyezni szinte semmiben, így maradnak azok az üzenetek és lépések, amelyek célja kizárólag az adott népcsoport szimpátiájának a megszerzése.

A voksolást néhány helyen meg kell ismételni, így végleges eredmények egyelőre nem várhatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!